Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Boje na Ukrajine Ukrajinská vláda sa v závere minulého týždňa pokúsila obnoviť kontrolu nad mestami na východe Ukrajiny. Vládne jednotky zaútočili na pozície proruských separatistov v Slaviansku, v Odese aj v iných významných sídlach. Minister vnútra Ukrajiny Arsen Avakov sa vyjadril, že ukrajinskí vojaci museli bojovať s profesionálnymi žoldniermi.

Podarilo sa im čiastočne zahnať separatistov, nevyslobodili však rukojemníkov, pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorých uniesli proruskí ozbrojenci. Pri operácii prišli ukrajinské vládne jednotky o dva vrtuľníky, ktoré rebeli zostrelili. Rusko zvolalo zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN a ruský prezident Vladimír Putin odkázal do Kyjeva, že tamojšia vláda pácha trestný čin a marí dohodu zo Ženevy. V Odese došlo v piatok ku krvavým konfliktom medzi proukrajinskými a proruskými demonštrantmi. Medzitým sa v Bielom dome stretol americký prezident Barack Obama s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou práve k horúcej téme ukrajinskej krízy.
.mg

Školáčky, ktoré v Nigérii uniesli členovia islamistických milícií Boko Haram, boli donútené vydať sa za militantov. Ich rodičia minulý týždeň protestovali proti vláde, ktorá sa nedokáže postarať o návrat dievčat. Prípad dokazuje, že nigérijská vláda nemá na Boko Haram žiadny dosah.
Nemecká kancelárka je terčom kritiky zo strany USA. Senátor John McCain, bývalý prezidentský kandidát, ju obvinil, že jej politiku voči Rusku určujú nemecké firmy, ktoré s Ruskom obchodujú.
Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje na hrozbu rastúcej rezistencie voči antibiotikám. V správe WHO, ktorá sumarizuje výskumné dáta zo 114 krajín, sa uvádza, že hrozí „postantibiotická éra“, keď budú ľudia umierať na infekcie, považované dlho za liečiteľné. Na vine je najmä príliš časté predpisovanie antibiotík.
Česko diskutuje o zásahu protimafiánskeho útvaru v pražskom Islamskom centre. Útvar v Islamskom centre hľadal rasistickú a xenofóbnu literatúru, zadržal niekoľko desiatok ľudí, medzi nimi indonézskych diplomatov.

Osobnosť: Básim Sabrí/
Za nevyjasnených okolností zahynul egyptský bloger, medzinárodne známy publicista a liberálny aktivista, ktorý bojoval za ľudské práva. Sabrího pamiatke vzdal poctu aj Muhammad El Baradej. „Stratili sme ušľachtilého človeka v čase, keď ho najviac potrebujeme,“ povedal.

Antiosobnosť: Gerry Adams/
Líder strany Sinn Féin bol zadržaný v súvislosti s vraždou Jean McConvillovej z roku 1972. McConvillová patrila k ľuďom, ktorých zavraždila IRA v sedemdesiatych rokoch za údajnú spoluprácu s britskými úradmi. Výpovede dvoch členov IRA naznačujú, že ju prikázal popraviť Adams.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite