Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA PESTOVAŤ: Štartovací balíček pre mestských záhradkárov
Ak po návšteve veľtrhu Flóra  či farmárskeho trhu nadobudnete dojem, že nie je nič zmysluplnejšie, ako začať pestovať vlastnú úrodu pred panelákom či na kúsku vyprahnutej pôdy medzi parkujúcimi autami, zíde sa vám štartovací balíček pre mestských začiatočníkov. Presne taký je americký Nourishmat, ktorý minulý rok získal prostriedky na výrobu cez Kickstarter. Je to podložka z trvanlivého materiálu so systémom závlahových hadičiek, ktorá sa prestrie na pôdu a dá sa opakovane používať päť rokov. Každý štvorec je vyhradený pre maximálny možný počet rastliniek, ktoré na takej ploche môžu z jedného druhu vyrásť. Má zodpovedajúci počet dierok, do ktorých sa len vloží guľôčka obsahujúca semienko vo vyživujúcom obale. Guľôčky v rôznych počtoch možno kúpiť a pestovať aj mimo Nourishmatu. Ak sa ho chcete pridržať, osamote stojí 200 dolárov a potrebujete k nemu komplet 82 guľôčok za 45 dolárov.

TREBA GRILOVAŤ: Liliputánsky gril do prírody
Počasie láka von do prírody a tam vždy dobre padne niečo si zajesť. Najlepšie teplé, opečené či ugrilované na ohníku. Zakladanie ohníkov v prírode je však ošemetná záležitosť, treba spĺňať mnoho podmienok, aby sa oheň nerozšíril do lesa, a tak by mohol náruživým grilmajstrom prísť vhod skladací mini gril – Grilliput od firmy Industrial Revolution, ktorá sa špecializuje na rôzne šikovné kempovacie pomôcky. Je z nehrdzavejúcej ocele, dá sa ľahko poskladať, prenášať aj čistiť, dokonca sa dá dať aj do umývačky riadu. Ku grilliputu, ktorý stojí 30 dolárov, možno dokúpiť misku na oheň za 15 alebo 20 dolárov, ktorá má nožičky a dá sa zložiť podobne ako sitko na varenie zeleniny v pare. Pozor, skladať treba všetko až po tom, ako gril a miska vychladne!  

TREBA SA ZÁSOBIŤ: Alkohol v prášku
V USA práve dostal povolenie na predaj unikátny patentovaný prášok zvaný palcohol. Malý balíček, ktorý so sebou môžete zobrať kamkoľvek, jednoducho nasypete do vody a máte deci vodky alebo rumu. Na výber je aj niekoľko miešaných nápojov, napríklad Cosmopolitan alebo Powderita, ktorá vraj chutí ako Margarita. Tvorcom je istý Marc Phillips, veľký športovec a turista, ktorému prekážalo, že so sebou musí všade vláčiť ťažké fľašky. Keď zistil, že alkohol v prášku neexistuje, sám ho po rokoch bádania vymyslel. Návod na výrobu je prísne stráženým tajomstvom, na svojej stránke prezrádza len to, že V (prášková vodka) je vyrobená zo štyrikrát destilovanej pravej vodky a R (práškový rum) je vyrobený z portorického rumu. Môžete ich nasypať do vody alebo do koly či džúsu, prípadne do jedál, kam sa bežne používa alkohol ako prísada.

TREBA SEDIEŤ: Na čom sedela Európa
Stolička nie je len súčasť nábytku či interiéru, ktorý vnímame ako celok pri prehliadkach hradov, zámkov a múzeí, ale aj samostatný historický predmet, ktorý bol často svedkom dôležitých historických rozhodnutí a udalostí. Do 15. augusta si teraz môžete pozrieť v SNM v Bratislave viac ako 100 takýchto cenných kúskov pochádzajúcich z obdobia od  16. storočia do 30. rokov 20. storočia. Medzi nimi je aj stolička zo Zlatého salónu, ktorý objednala cisárovná Mária Terézia pre svoju dcéru Máriu Antoinettu a je prácou parížskeho nábytkárskeho majstra Georgesa Jacoba a lyonského čalúnika Philippa de La Salleho. Najstaršou je drevená stolička typu sgabello, zdobená rezbou zo zbierok posledného šľachtického majiteľa Bojnického zámku Jána Františka Pálfiho. Výstava predstavuje aj nadčasový dizajn Michaela Thoneta a jeho najslávnejšiu stoličku č. 14, ktorá sa vyrába nepretržite od roku 1859.  

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Futbalista v tele zavraždeného milionára
Neľahký výber, keďže v piatok po desiatej večer a potom neskôr v noci okolo tretej uvedie jednotka film L. A. – Utajené skutočnosti, bravúrny krimitriler, ktorý je oslavou detektívok drsnej školy. Prednosť však predsa len dáme inej klasike, staršej, a troška zabudnutej, autorskému filmu herca Warrena Beatyho, ktorý si vo fantazijnej komediálnej romanci Nebo môže počkať (Heaven Can Wait, 1978) nielen zahral hlavnú úlohu, ale aj sa spolupodieľal na scenári, film spolurežíroval a produkoval. Nebo môže počkať pracuje s obľúbeným a vďačným klišé návratu zo záhrobia. Hlavný hrdina, hviezda amerického futbalu, omylom zomrie, keďže však jeho telo už nie je k dispozícii, vráti sa v tele zavraždeného milionára. A začnú sa diať veci. Sobota, 3. mája, Jednotka, 13.35; 23.40.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite