Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Nemečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Česká verejná debata si zvykla pri kadečom merať náklady a výnosy, zvlášť v peniazoch – čo môže veľké témy uzemniť, ale aj sprízemniť. Na otázku, čo prinieslo desať rokov v EÚ, preto prvá odpoveď znie: 333,4 miliardy korún (12 miliárd eur). V každom roku bola krajina čistým príjemcom dotácií, najviac vlani, keď dostala 84 miliárd (2,2 % HDP). Aj keby však dotácií nebolo, ekonomický skok bije do očí: v roku 2002 ekonomika rástla o 1,9 %, v roku 2005 na pár rokov nasadila šesťpercentné tempo. No myslím, že na to sa .týždeň nepýta.

Také strašné množstvo dotácií kazí charaktery i vládnutie. Má však cenu obviňovať EÚ, že nalomené trstiny vystavuje pokušeniu? A pokiaľ ide o trh, v Česku sa hovorí, že pokrivené pravidlá EÚ zničili české cukrovary – zostalo ich sedem. No v odborných Listoch cukrovarnických a řepařských (neklamem, to naozaj existuje!) sa píše, že produkcia cukru v tohtoročnej sezóne dosahuje 512-tisíc ton, čo je návrat na úroveň roku 2004. Na to sa však .týždeň asi tiež nepýtal.
Česká stopa v inštitúciách EÚ zodpovedá „novému“ štátu: vo významných funkciách obsadzovaných konkurzom, nie politicky, je 44 Čechov (vrátane štyroch veľvyslancov EÚ). Je to ako s českým predsedníctvom v roku 2009 – čakali sme bohviečo, nakoniec to dopadlo ako-tak. Je to odpoveď?
Tak inak: Moja najstaršia dcéra letí tento týždeň do Anglicka na školský výlet. Nie je to tak dávno, čo sme v Londýne stáli s manželkou v rade pre „Non EU“. Moja schengenská dcéra nepotrebuje ani ten pas, hlavný problém sú vhodné topánky do národného parku Lake District. Ale napadla mi ešte lepšia odpoveď: Ludvík Vaculík pred vstupom do Únie hovoril, že keď už Česká republika leží na európskom rozvodí, mala by do EÚ púšťať čistejšiu vodu. Napodiv – dokázali sme to, počet čističiek sme od roku 2000 viac než zdvojnásobili na 2251. Za dotácie z EÚ, pochopiteľne.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite