Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Putin pred bránami Na Ukrajine to minulý týždeň vrelo. V piatok sa ruské vojská nachádzali kilometer od ukrajinskej hranice a vykonávali vojenské cvičenie. Moskva to označila za férovú reakciu na postup ukrajinskej vlády. Tá totiž predtým obnovila operáciu proti proruským separatistom. Rusko pripomenulo, že Vladimíra Putina Duma splnomocnila, aby na Ukrajinu vyslal armádu. S obligátnym dodatkom, že by to Putin urobil nerád. Po tom, čo sa stalo na Kryme, však neochote Putina vysielať vojská málokto veril.

Americký minister zahraničia John Kerry obvinil Rusko, že cielene destabilizuje situáciu na Ukrajine. Barack Obama dôrazne pripomenul, že pre Rusko má prichystané ďalšie sankcie. K ich prijatiu sa rozhodol tlačiť aj európskych lídrov, ktorí sa boja najmä ekonomických dôsledkov pre svoje krajiny.  Vojenským dôsledkom zrejme stále neveria. Ukrajinský premiér Arsenij Jacenjuk varoval, že Rusko rozpúta tretiu svetovú vojnu, lebo ak okupuje Ukrajinu, konflikt sa rozšíri aj do ostatných častí Európy.
.mg

Everest zažíva po tragickej nehode, pri ktorej zahynulo 16 šerpov, ďalšie ťažké chvíle. Hrozí predčasné ukončenie tohoročnej lezeckej sezóny, lebo šerpovia žiadajú väčšie výplaty, lepšie zabezpečenie a ošetrenie a hrozia bojkotom.
Pátranie po troskách malajzijského lietadla bolo aj minulý týždeň neúspešné. Vláda Malajzie už oznámila, že tento týždeň by mohla zverejniť správu o lietadle. Zatiaľ však nevie viac ako to, že podľa údajov zo satelitu sa lietadlo potopilo niekde na severozápade od austrálskeho Perthu.
Barack Obama má náročné obdobie. Okrem problému Ukrajiny musel riešiť aj obavy svojich ázijských spojencov.  V Japonsku sa mu nepodarilo uzavrieť obchodnú dohodu, v Soule musel ubezpečovať o podpore zoči-voči severokórejskej hrozbe.
Korupcia v Európskej únii je dôsledkom príliš zložitých pravidiel, tak znie záver mimovládnej organizácie Transparency International, ktorá zverejnila 250-stranovú správu o „systéme integrity v EÚ“.  TI odporúča viac transparentnosti pri prijímaní zákonov, lepšie zvládanie konfliktov záujmov a ostražitosť pred lobistami.

Osobnosť: Ján Pavol II./
Poľský pápež bol kanonizovaný mimoriadne rýchlo – deväť rokov po svojej smrti. Katolícka cirkev prisúdila túto poctu mužovi, ktorý bol ctený už za života ako bojovník proti zlu, ktorý prispel k pádu komunizmu a ukončeniu studenej vojny. Zároveň bol kanonizovaný aj pápež Ján XXIII.

Antiosobnosť: Mahmúd Abbás/
Úradujúci prezident palestínskej samosprávy a zároveň líder hnutia Fatah pristúpil na zmierenie medzi Fatahom a teroristickým hnutím Hamas. Fatah a Hamas spolu vytvoria vládu. Pre blízkovýchodný mier je to zlá správa. Dohodu kritizovala izraelská aj americká administratíva.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite