Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Dlh prekročil 55 percent Slovenský dlh minulý rok dosiahol 55,4 percenta hrubého domáceho produktu, aj keď vláda plánovala, že sa do hranice 55 percent vmestí. Na druhej strane, kabinetu sa podarilo skresať rozpočtový schodok pod 3 percentá HDP. Z týchto údajov vyplývajú zaujímavé dôsledky. Pri poklese deficitu verejných financií pod 3 percentá by sa totiž mala znížiť sadzba dane z pridanej hodnoty z 20 na pôvodných 19 percent.

Zároveň údaj o vývoji dlhu znamená, že v minulom roku prekročil ďalšiu hranicu dlhovej brzdy na úrovni 55 percent výkonu ekonomiky. Podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti by tak rezort financií mal viazať 3 percentá výdavkov očistených o výdavky na spolufinancovanie eurofondov, transfery Sociálnej poisťovne či o výdavky na správu dlhu. Vláda už avizovala, že daň z pridanej hodnoty sa znižovať nebude. Na jeseň totiž minister financií Peter Kažimír očakáva, že Eurostat neuzná vzhľadom na prísnejšiu metodiku niektoré položky, čím sa schodok zvýši nad 3 percentá.  
.lk, sita

V Skalici rokovala spoločne česká a slovenská vláda. Premiér Fico má zdravotné problémy, najmä s krčnou chrbticou a achilovkou.
Proti nominácii Štefana Harabina na post šéfa Najvyššieho súdu protestovalo  trinásť sudcov z tejto inštitúcie. Sudcovská rada Krajského súdu v Košiciach zase vyjadrila k Harabinovej nominácii rešpekt „v celom rozsahu“.
Senát Najvyššieho súdu vyhovel sťažnosti Štefana Szabóa, obvineného z dvojnásobnej vraždy, proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku a prepustil ho z väzby na slobodu. Dôvodom je procesné pochybenie. Náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek po dvoch rokoch požiadal o uvoľnenie z funkcie. Podľa jeho slov to urobil zo zdravotných dôvodov.
Polícia odmietla trestné oznámenie, ktoré na premiéra Fica podal počas prezidentskej kampane jeho súper Andrej Kiska. Dôvodom bolo vyjadrenie, že Kiska je úžerník. Vyšetrovateľ však prijal Kiskovo trestné oznámenie pre prečin ohovárania vo veci anonymných letákov v predvolebnej kampani.

Osobnosť: František Šebej/
Poslanec Mostu sa zastal Hedvigy Malinovej a postup Generálnej prokuratúry v tejto kauze označil za poškodenie jej duševného zdravia. Prokuratúru kritizoval aj pre lekárske posudky, ktoré mali po mnohých rokoch spätne dokladovať Malinovej duševný stav.  

Antiosobnosť: Ivan Gašparovič/
Prezidentská kancelária stále nepotvrdila termín stretnutia novozvoleného prezidenta Kisku s Ivanom Gašparovičom. Kiska o stretnutie požiadal hneď po voľbách. Gašparovičov hovorca potvrdil, že žiadosť o stretnutie dostali, termín však zatiaľ neurčili.

Citát/
Robert Kaliňák: „Som prekvapený, že premiér pri tejto diagnóze vôbec vedie vládu. Ja by som zostal doma.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite