Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O tempora, o mores!

.roman Joch .časopis .klub

Fakty nepustia. Za poslednú dekádu Rusko navýšilo výdaje na zbrojenie o 79 percent. V roku 2012 na obranu dávalo 4,5 percenta svojho hrubého domáceho produktu (HDP).

Na porovnanie, USA vydávajú na obranu 4,2 percenta HDP, Francúzsko 1,9 percenta, Nemecko 1,3 percenta, Česká republika 1,1 percenta, Španielsko 0,9 percenta HDP. Až 75 percent všetkých prostriedkov na obranu v rámci NATO vydáva USA. Pritom USA má niečo nad 300 miliónov obyvateľov, Európa 500 miliónov. Takže 300 miliónov Američanov platí 75 percent nákladov na spoločnú obranu, 500 miliónov Európanov ich platí 25 percent.
Začiatkom apríla USA oznámili, že demontujú 56 odpaľovacích raketových rámp na ponorkách, 30 atómových bombardérov B-52 prezbroja na konvenčné zbrane a zrušia 50 rakiet z podzemných raketových základní – dávno pred termínom v roku 2018, ktorý bol dohodnutý v zmluve Nový START medzi USA a Ruskom v apríli 2010. A bez ohľadu na krízu na Ukrajine.
Od konca studenej vojny NATO znížilo svoj jadrový arzenál podstatne, zatiaľ čo Rusko nie. Pokial ide o jadrové zbrane, je dnes medzi NATO a Ruskom výrazná nerovnováha v prospech Ruska, predovšetkým pokiaľ ide o malé taktické jadrové zbrane, použiteľné v boji. Toľko fakty o obrane Západu. Aká je situácia na „domácom fronte“?
Brendan Eich bol riaditeľom firmy Mozilla, ktorá produkuje antivírusovú počítačovú ochranu. V roku 2008 daroval na kampaň za návrh č. 8 v referende v Kalifornii 1 000 dolárov; návrh č. 8 bol dodatkom ku kalifornskej ústave, ktorý mal manželstvo v Kalifornii definovať ako zväzok muža a ženy. Teda neumožňoval homosexuálne „manželstvo“ (samozrejme, nevylučoval čokoľvek iné, napríklad registrované partnerstvo, len manželstvo pre účely práva definoval ako zväzok muža a ženy). To bola tá istá pozícia, ten istý názor, aký v tom roku zastával i akýsi senátor Barack Hussain Obama, ktorý bol presne v tom roku zvolený prezidentom USA (medzitým Obama názor zmenil – či oznámil, že názor zmenil – a teraz homosexuálne „manželstvo“ podporuje). V marci sa Brendan Eich stal výkonným riaditeľom firmy Mozilla. Okamžite sa proti tomu ozvali protesty. Bolo mu ponúknuté, že keď verejne zmení názor a vyhlási, že homosexuálne „manželstvo“ už podporuje, riaditeľom zostane.
Inými slovami, „...súdruh, podaj sebekritiku!“ Poznáme to, zažili sme to za komunizmu.  
Eich, než aby sa účastnil tej inkvizítorskej frašky, radšej rezignoval a z Mozilly odišiel.
Veru, za uplynulé polstoročie sme prešli poriadny kus cesty. Homosexuálne správanie najprv zakázané a postihované, potom dekriminalizované, potom spoločensky akceptované – a dnes? Dnes ten, kto má naň názor kritický, je spoločensky ostrakizovaný a znemožňovaný. Hľa, sloboda!
Brandeisova univerzita oznámila, že udelí čestný doktorát známej kritičke islamu Ajan Hirsi Ali (somálskeho pôvodu) a jednej z najstatočnejších žien na svete. Dalo sa čakať, že zo strany islamských a proislamských skupín nastanú protesty. A nastali. Brandeisova univerzita rozhodnutie udeliť čestný doktorát Ajan Hirsi Ali zrušila, vzala dané slovo späť. O islame sa nič príliš kritické povedať nesmie, chápete. Spolu s Cicerom sa mi chce zvolať: o tempora, o mores! Aká to doba, aké to zvyky!
A to sa nám konzervatívcom čudujete, keď verejne vyjadrujeme obavu, či má Západ, západná spoločnosť a západná civilizácia ešte vôbec nejakú budúcnosť? Alebo či si vôbec nejakú budúcnosť zaslúži?  Na obrannom fronte jednostranné odzbrojovanie, na domácom fronte plíživé zaškrcovanie slobody slova.  V duchu si kladiem otázku, ako to dopadne s homosexuálmi, keď sa islam stane na Západe väčšinovým náboženstvom. Nie s ich právom na manželstvo, ale s právom na život.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite