Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Nemečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Keby v Česku ešte vládla Nečasova vláda, ČEZ by už bol dávno vyhlásil víťaza súťaže na rozšírenie jadrovej elektrárne Temelín za 300 miliárd korún (10 miliárd eur). ODS považovala jadrovú energetiku za otázku národnej bezpečnosti, ak nie cti. Ale keďže boli predčasné voľby, v ktorých uspelo hnutie sľubujúce „riadiť štát ako firmu“, ČEZ predminulý štvrtok všetko odpískal.

Čisto ekonomicky nie je čo riešiť. Keď v auguste 2008 ČEZ akciu začal, cena elektriny na európskej burze bola 78 eur za megawatthodinu. Keď v júli 2012 americký Westinghouse a ruský Rosatom predložili ponuky, stála 54 eur. Keď v apríli 2014 ČEZ tender rušil (po tom, čo naň minul dve miliardy korún), cena bola na 33 eurách s výhľadom na ďalší pokles. Temelín by sa podľa tvrdenia firmy vyplatil pri cene elektriny 60 eur za megawatthodinu. Vláda ju však odmietla garantovať.
Aj to má logiku: Česko je dnes piaty najväčší exportér elektriny na svete (po Kanade, Francúzsku alebo Nemecku).Vyváža celú pätinu domácej produkcie, čiže jeden celý Temelín. S Európou zamávala ekonomická kríza, prepad trhu s emisnými povolenkami a zásadné rozhodnutie Nemecka prejsť na elektrinu z vetra a slnka. Tým všetkým Česko získalo čas do roku 2030 až 2035 (vtedy už zrejme ČEZ odstaví tri až štyri uhoľné elektrárne a jednu jadrovú – Dukovany). Počas nasledujúcich desiatich rokov treba spoznať, kam pôjde vývoj: Nastane taká móda elektromobilov, až bude chýbať prúd? Objavia sa reaktory, schopné spracovať dnešné vyhorené palivo? Alebo sa skončí éra obrích projektov, pretože si hocijaký chalupár bude môcť dovoliť solárny panel a každá dedina spaľovňu na biomasu?
Kto riadi štát ako firmu, mal by vyhlásiť program veľkého zatepľovania budov (to jest, za málo peňazí veľa muziky a pracovných miest). Otázka však znie, či firmu typu ČEZ neriadiť ako štát. V tom prípade žarty bokom – a sem s Američanmi na stavenisko.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite