Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Opatrná nádej Koncom minulého týždňa boli zverejnené výsledky rokovaní o ukrajinskej kríze v Ženeve, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia Ukrajiny, Ruska, USA a Európskej únie. Strany sa zhodli na krokoch, ktorých cieľom je deeskalácia napätia na Ukrajine. V spoločnom vyhlásení je výzva na rozpustenie ozbrojených skupín, opustenie okupovaných ulíc a budov aj amnestiu pre tých, ktorí boli počas nepokojov zatknutí.

Ukrajina má posilniť autonómiu regiónov a práva menšín. Ozbrojení separatisti však závery rokovaní odmietli rešpektovať. Líder secesionistickej Doneckej republiky vyhlásil, že neodídu z obsadených budov, kým neodstúpi vláda Ukrajiny. Zaujímavým doplnkom k Ženeve bol televízny program otázok a odpovedí s Vladimírom Putinom, ktorý vysielala ruská televízia a bol venovaný Krymu a Ukrajine. Ruský prezident vyjadril „nádej“, že nebude musieť poslať na Ukrajinu vojská, ale zároveň túto možnosť nevylúčil. Priamu informáciu o tom, aké sú nálady medzi ľuďmi na východnej Ukrajine, prinášame v rubrike Svet.
.mg

Rada pre Európu vydala správu o stave ľudských práv na starom kontinente.  Pretrvávajú javy ako korupcia, obchod s ľuďmi, rasizmus a diskriminácia. Šéf rady Thorbjorn Jagland rady uviedol: „Európa prežíva najhoršiu krízu ľudských práv od studenej vojny.“
NATO sa dohodlo na nových opatreniach pre spoločnú obranu. Bude viac pozorovacích preletov nad Pobaltím, posilnenie čaká flotily v Baltskom mori aj na východe Stredozemného mora. Je to reakcia na kroky Ruska.
Časopis Science zverejnil objavenie planéty, ktorá má zo všetkých dosiaľ známych planét najpodobnejšie podmienky k Zemi. Je to planéta Kepler 186f, nachádza sa asi 500 svetelných rokov od Zeme. Môže sa tam nachádzať voda v kvapalnom stave, a to je základná podmienka pre život.
USA uvoľnia zmrazené financie Iránu, keďže ten dodržal podmienky dočasnej dohody o jadrovom programe. Medzinárodná agentúra pre jadrovú energiu potvrdila, že Irán neutralizoval polovicu zásob vysoko obohateného uránu.

Osobnosť: František/
Pápež na Zelený štvrtok slúžil svätú omšu v centre pre postihnutých. Pripomenul Ježišov odkaz, aby si ľudia navzájom slúžili, a umyl nohy dvanástim účastníkom omše. Boli medzi nimi Taliani, Líbyjčan, mladík z Kapverdských ostrovov a Etiópčanka.

Antiosobnosť: Edward Snowden/
Americký aktivista sa zúčastnil na televíznom prenose, kde ľudia kladú otázky Vladimírovi Putinovi. Vyvolal tým dojem, že nejde o propagandistický program, ale pravú debatu a svojou otázkou, či Rusko sleduje občanov, šikovne nahral Putinovi na smeč.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite