Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA SA INŠPIROVAŤ: Kraslice od majstra klenotníka
Niekto to vybaví čokoládovými vajcami a zajacom z hypermarketu, niekto vytiahne relikvie po babičke, niekto nakúpi profi kraslice v ÚĽUV-e. Šikovnejší vyfúknu vajcia, zhromaždia farby a iné dekorovacie potreby a vyzdobia si ich po svojom. Ak ste už vyskúšali všetky slovenské ľudové techniky, aj cibuľové šupky aj servítkovaciu techniku, možno nájdete inšpiráciu vo výnimočných šperkárskych kúskoch jedného z najvýznamnejších ruských klenotníkov a zlatníkov z prelomu 19. a 20. storočia, Petra Carla Fabergé. Okrem iných šperkárskych kreácií je autorom aj preslávených veľkonočných vajíčok zo zlata, platiny či briliantov. Na vlastné oči môžete štyri z nich, ktoré vytvorila firma Fabergé pre cársku rodinu Romanovcov, vidieť až do polovice mája vo Viedni v Umelecko-historickom múzeu. Plus 160 ďalších klenotov, pochádzajúcich z Kremeľského múzea a Fersmanovho mineralogického múzea v Moskve.

TREBA SI UVARIŤ: Ako nestratiť stratené vajcia
Po rokoch strašenia cholesterolom sa vajíčka dostávajú naspäť do zoznamu diétnych potravín. Najzdravšie sú bez oleja, uvarené len vo vode, takzvane dostratena, tak, aby bol bielok tuhý a žĺtok vnútri sa nádherne roztekal. Vyžaduje to však grif, aby sa vajíčko neroztratilo po celom hrnci. Prácu podstatne zjednodušujú silikónové nádobky bez dna, ktoré udržia vajíčko viac-menej pokope, ale stále je s tým dosť piplačka. V Británii vymysleli zlepšovák pre úplných amatérov – varné vrecká, poachies bags, ktoré sa podobajú filtrom do prekvapkávanej kávy. Vrecko stačí postaviť do pohára, rozbiť do neho vajíčko a  vložiť do hrnca s variacou sa vodou. A hneď sa možno vrhnúť na varenie ďalšieho. Po šiestich minútach sa vrecko vyberie a  uvarené vajíčko z neho hladko vykĺzne von. Dvadsať vreciek kúpite za štyri eurá.

TREBA SPOLUPRACOVAŤ: Národné dni kariéry
Hneď, ako sa spamätáme z veľkonočného sviatkovania, treba sa opäť pustiť do poriadnej práce. Študenti a čerství absolventi sa môžu pustiť do jej hľadania. Pomôcť im môže pracovný veľtrh pre mladých ľudí Národné Dni Kariéry, 24. a 25. apríla v priestoroch hotela Crowne Plaza v Bratislave. Cieľom je úzka spolupráca študentov a  spoločností už priamo na podujatí formou tréningov, stretnutí, osobných pohovorov a interaktívnych firemných stánkov. Študenti môžu nadviazať spoluprácu aj v oblasti stáží a diplomových prác, alebo si vyskúšať prijímací pohovor v cudzom jazyku. Vo štvrtok bude sprievodný program rozbiehať Juraj Kováč, ktorý naučí budúcich podnikateľov, ako začať podnikať s nulou na konte. V piatok zúčastnených Michal Hromádko odnaučí od prokrastinácie. Ľubor Foltán rozosmeje ľudí na prednáške Posmejme sa k úspechu. Vstupenka stojí dve eurá, cez internet iba euro.

TREBA SA POZERAŤ NA WEBE: Cervanová na našej adrese filmy.tyzden.sk
Najnavštevovanejší dokumentárny film uplynulého roka – Kauza Cervanová si teraz môžete pozrieť aj cez internet, a to rovno na filmovej stránke .týždňa. Detektívna výprava režiséra Roberta Kirchhoffa do hlbín dodnes neuzatvoreného prípadu únosu, znásilnenia a vraždy študentky medicíny Ľudmily Cervanovej spred takmer 40 rokov je na našej stránke kedykoľvek legálne dostupná všetkým predplatiteľom siete Piano. Spolu s ňou je tu na výber ďalších dvadsať dokumentnárnych filmov slovenských režisérov. Nájdete tu napríklad tituly Zuzany Piussi Od Fica do Fica, Nemoc tretej moci aj Krehkú identitu, Krátku dlhú cestu Fedora Gála a Martina Hanzlíčka, filmy Jara Vojteka, Marka Škopa, Juraja Lehotského, Mareka Šulíka, Mátyáša Priklera a ďalších špičkových slovenských dokumentaristov, o ktorých sa stále hovorí.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Slovenská komédia s presahom
Film Prípad Barnabáš Kos (1964) je československá slovenská klasika, nie celkom docenený film režiséra Petra Solana (Boxer a smrť, Kým sa skončí táto noc, Pán si neželal nič) nakrútený podľa scenára Petra Karvaša a Alberta Marenčina podľa Karvašovej poviedky Vzostup a pád Barnabáša Kosa. Film o bezvýznamnom, a nie najbystrejšom trianglistovi, ktorý sa stane riaditeľom orchestra. A keďže Barnabáš je síce ctižiadostivý, ale neschopný a navyše prakticky idiot, s orchestrom to ide od desiatich k piatim. Prípad Barnabáša Klosa je komédia, miestami veľmi vtipná, ale samozrejme s dramatickým presahom smerom k podobenstvu o absurdnom fungovaní systému. V hlavnej úlohe navyše herecky koncertuje Josef Kemr, ktorého však, žiaľ, do slovenčiny predaboval Ivan Krivosudský. Streda, 16. apríla, Dvojka, 21.50.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite