Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový čierny zoznam

.patrick J. Buchanan .časopis .klub

„Existuje niečo ako gej-mafia, ak na nich siahneš, dostaneš preplesk,“ povedal Bill Maher, ktorý moderuje na HBO program Real Time with Bill Maher.

Mal na mysli gej aktivistov a ich súdruhov, ktorí vyhnali Brendana Eicha, riaditeľa Mozilly, z tejto firmy. Eich vynašiel programovací jazyk JavaScript a v roku 1998 spoluzaložil Mozillu. Výkonným riaditeľom firmy sa stal koncom marca.
Okamžite sa stal terčom útokov, za to, že prispel sumou 1 000 dolárov na účely iniciatívy Návrh 8, ktorá vyvolala referendum, v ktorom väčšina obyvateľov Kalifornie v roku 2008 zakázala sobáše osôb rovnakého pohlavia. Návrh 8 mal podporu katolíckej cirkvi, mormonskej cirkvi, čiernych cirkví a medzi americkými černochmi získal 70 percent.  
Hoci Eich sa ospravedlnil za každú prípadnú „bolesť“,  ktorú spôsobil a prisľúbil podporovať rovnosť gejov a lesieb v Mozille, jeho prosba o zhovievavosť bola neúspešná. Prišla neskoro. Podľa denníka Guardian Eich odstúpil, keď sa ukázalo, že okrem iného prispel – aký to horor! – aj na Buchananovu kampaň v roku 1992. A bolo hotovo. Aký ďalší dôkaz potrebujete, aby ste pochopili, aký nenávistný ten Brendan Eich je?
Andrew Sullivan (ktorý sa netají svojou homosexualitou, pozn. red.) napísal, že gej aktivisti práve „oskalpovali“ Eicha. A pokračoval: „Donútime ho teraz, aby chodil po uliciach v hanbe? Celá tá vec mi je odporná a mala by byť odporná každému, kto má záujem o tolerantnú a rôznorodú spoločnosť.“
Napriek tomu je však vyhodenie Eicha – ktorý prispel aj Ronovi Paulovi, zdá sa, že je tradicionalista a libertarián – oslavované ako triumf prvého dodatku ústavy USA (zakazuje ustanovenie štátneho náboženstva a bráni slobodu slova, pozn. red.). James Ball v Guardiane píše, že to nemá nič spoločné s „obmedzovaním slobody slova“, naopak „vyhodenie zakladateľa a riaditeľa firmy jeho vlastnými ľuďmi je víťazstvom, ktoré vychádza z otvorenosti a rovnosti“. Eichova vynútená rezignácia, píše Ball, „by sa mala stať učebnicovým príkladom, ako má systém fungovať“. Takto dnes funguje demokracia.
Mitchell Bakerová, výkonná riaditeľka Mozilla Foundation, ktorá Eicha eskortovala z firmy, v svojom stanovisku povedala: „Mozilla verí rovnako v rovnosť  ako v slobodu prejavu. Rovnosť je pre zmysluplný prejav nevyhnutná. A slobodný prejav potrebujeme, aby sme mohli bojovať za rovnosť. Určiť, ako sa postaviť za jedno aj druhé môže byť niekedy ťažké.“
George Orwell sa mal dožiť tejto hodiny. Bakerová v zásade hovorí, že slobodu prejavu máme dovtedy, kým ju využívame na obhajobu rovnosti. A čo urobíme s tými, ktorí využívajú slobodu prejavu na vyjadrenie názoru, ktorý je zakorenený v náboženstve a dejinách, že tradičné manželstvo je nielen nadradené manželstvu dvoch osôb rovnakého pohlavia, ale že to druhé je aj popretím prirodzeného a morálneho zákona? A čo urobíme s inštitúciami, ktoré nás učia, že sexuálne vzťahy mimo tradičného manželstva sú nesprávne?
Jednou z takých je aj dvetisíc rokov stará katolícka cirkev, ktorej Katechizmus z roku 1976 opisuje homosexuálny styk ako nemravný a perverzný. Je to len cirkev včerajška, ktorá vyjadruje včerajšiu vieru?
Nuž, nie celkom. Jeden z autorov, ktorý sa podieľal na tvorbe katechizmu, bol aj Donald W. Wuerl z Angelicum university v Ríme, ktorý je dnes kardinálom a washingtonským arcibiskupom Donaldom Wuerlom, toho času jedným z najbližších poradcov pápeža Františka.
A neveria tomu len katolícka, mormonská, evanjelikálne a protestantské cirkvi, ale aj islam a pravdepodobne aj väčšina Američanov a celkom určite väčšina ľudí na svete.  A až do minulého roka bol proti manželstvám osôb rovnakého pohlavia aj Barack Obama.
Epizóda Brendana Eicha, muža, ktorý prišiel o svoje miesto preto, čomu veril, má nasledovné poučenie: Nové rozloženie moci je také, že nesúhlas so sobášmi osôb rovnakého pohlavia vás diskvalifikuje na vedenie a riadiaci post a môže byť legitímnym dôvodom na zruinovanie vašej kariéry.
Toto je nový čierny zoznam. Starý čierny zoznam hovoril, že ak ste boli členom komunistickej strany, ochotným zomrieť za Stalina a odmietli ste sa toho vzdať a uznať piaty dodatok ústavy USA, nemohli ste pracovať v Hollywoode. Sme Američania, povedal vtedy Hollywood a veríme v americké hodnoty.
Teraz, po sedemdesiatich rokoch, má byť konzervatívcom a tradicionalistom v Silicon Valley, ktorí nesúhlasia s manželstvom osôb rovnakého pohlavia, zakázaný prístup na najvyššie miesta a majú byť vytlačení do sociálneho exilu. Znamená to, že rasová, genderová a sexuálna diverzita je povinná, ale rôznosť v myslení a názoroch sa zakazuje. V Silicon Valley práve upaľujú heretikov.

Autor je americký komentátor a autor, v češtine mu vyšla kniha Smrť Západu (2012).

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite