Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pohľad Fedora Gála

.fedor Gál .časopis .klub

Najprv, aby bolo jasné, o čom nehovorím: nehovorím o nedemokratických režimoch, kde sú ľudia akurát rukojemníkmi moci. Nehovorím ani o zločincoch a zločineckých klanoch, ktoré tak rady využívajú výhody demokracie. A nehovorím ani o korupcii, ktorá sa stala súčasťou našej každodennosti. Napríklad taký remeselník, ktorý mi príde opraviť záchod. Po dobre vykonanej práci si pri káve ponadávame na skorumpovaných politikov, a potom sa ma opýta, či mu zaplatím v hotovosti a bez faktúry, aby som ušetril na DPH. A už v tom ideme obaja.

Sám som raz ponúkal policajtom peniaze za dopravný priestupok, len nech ma, preboha, nenahlásia na úrad. Veď len toť nedávno mi po roku vrátili vodičský preukaz, pretože som sa v Česku vybodoval. Mimochodom, viete, čo mi tí policajti povedali? Všade sú kamery a pre dve stovky sa nenecháme vyhodiť. A tá magistrátna úradníčka, keď som jej priniesol vodičák? Ťukla si na čelo.
Áno, systémová korupcia je priam spoločenská rakovina – a súčasne náš kultúrny štandard. Tvrdé sankcie by hádam pomohli. Dovtedy si budeme musieť vystačiť s tým, ako nás vychovali a ako sme videli správať sa svojich rodičov, najbližších a ako sme sa správali sami, keď šlo o operáciu, vodičský preukaz..., kariéru. A s tým, čo nám dovolí charakter, strach zo sankcií a osobná pozícia... Osobná pozícia!
O inom niekedy premýšľam: Ako by asi vyzeral svet bez mocných a bohatých? Kto by rozhodoval v podnikoch, cirkvi, armáde..., kto by vládol? A kto by živil svojou nadštandardnou spotrebou  zamestnancov v priemysle,  v službách...? A ako by asi vyzeral svet turistických destinácií bez majetných turistov, a svet potrebných bez filantropie? A ako by vyzeral svet bez trhu a nerovností? Bol by prekrásny a nový? Bez grázlov, podrazov a korupcie?
Napokon, vždy si aj ty stál sám, samučičký zoči-voči vlastným túžbam, snom, vášňam,  hodnotám, normám, potrebám, cieľom.... a rozhodoval si sa, navrávam si. Tušil si síce, že bohatstvo je veľmi subjektívny pocit a moc je predovšetkým o zodpovednosti, ale... Zdá sa mi však, že sme to vcelku zvládli. Skoro každý korupčník sa skôr alebo neskôr chytí do pasce. Iné je podstatné: mrazí ma z predstavy, že ruku na gombíku majú ľudia ako Putin. Naozaj koncentrovaná moc. Moc mimo všetkých tých našich mudrlantstiev o korupcii.
Od chytráckeho remeselníka až po „pána podnebesia“ sa tiahne škála možných úvah o našej téme. Osobnou sa stáva v priestore môjho života, mojej kompetencie, môjho akčného rádia. Od remeselníka, ktorý mi opravil záchod, som mal žiadať faktúru a Putin je pripomenutím faktu, že o jadrovom útoku nebude rozhodovať demokratická väčšina. Koncentrácia moci nás zbavuje vlády nad vlastnými životmi. Toto je problém. Vykúpim sa úplatkom? Ja? No nevykúpim. Nejakú životnú stratégiu však nutne potrebujem. Hoci aj tú Krishnamurtiho: „Keď niekoho naozaj milujete, nemyslíte na dobro ani na zlo, vtedy je celá vaša bytosť naplnená touto láskou." Trochu nepraktické a trochu od veci, ale čo už.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite