Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto je Zoroslav Kollár

.gabriel Beer .časopis .týždeň doma

Skupina Zoroslava Kollára sa v 90. rokoch špecializovala na konkurzy a administratívno-násilné prebratia firiem. Zorganizovaná sústava firiem sa dokázala nielen postarať o konkurz, ale aj bankrotujúcu firmu pre budúceho záujemcu vyčistiť a predať za dobrú cenu. Ako fungovali?

Skupina Zoroslava Kollára sa v 90. rokoch špecializovala na konkurzy a administratívno-násilné prebratia firiem. Zorganizovaná sústava firiem sa dokázala nielen postarať o konkurz, ale aj bankrotujúcu firmu pre budúceho záujemcu vyčistiť a predať za dobrú cenu. Ako fungovali?

Možno stojí za zmienku citát zo staršieho vydania týždenníka TREND. Z obdobia, keď sa rôzne agresívne podnikateľské skupiny snažili preberať investičné fondy z prvej vlny kupónovej privatizácie: Do sídla spoločnosti Pro Populo v Poprade prišla 27. marca 1997 poštárka. Doniesla list s doručenkou od bratislavského advokáta Zoroslava Kollára. Na obálke nebola presne uvedená adresa, a tak pracovník fondu zadržal poštárku, aby sa spoločne pozreli, či pošta naozaj patrí fondu. „Naše prekvapenie bolo, že sme z obálky vytiahli prázdny papier. Zavolal som kolegov, no nevedeli sme vtedy, čo to znamená," hovorí prokurista Pro Populo Peter Slimák. Poštárka a zamestnanci fondu pred notárom poskytli vyhlásenie, akú zásielku dostali.

Ako sa neskôr ukázalo, Z. Kollár konal za akcionára BMI Securities. Tí chceli zvolať valné zhromaždenie a prebrať fond. Keďže na prázdny hárok papiera predstavenstvo nereagovalo, BMI sa obrátilo na Krajský súd do Prešova. Ten na slovenské pomery zareagoval veľmi rýchlo. Podnet zo strany BMI dostal 5. mája a už o dva dni rozhodol. Zvolal mimoriadne valné zhromaždenie na 23. mája predpoludním. Predseda senátu Anton Oriňák vymenoval za predsedu valného zhromaždenia komerčného právnika Emila Čerevku zo Strážskeho, ktorý zastupoval BMI vo veci zvolania valného zhromaždenia, a splnomocnil ho všetkými úkonmi súvisiacimi s valným zhromaždením. Predseda senátu však nepovažoval za potrebné zvolať pojednávanie a vypočuť si niekoho zo strany predstavenstva Investičného fondu Pro Populo.
Z. Kollárovi sa podarilo v 90. rokoch vybudovať skupinu firiem aktívne pracujúcich na slovenských konkurzoch. Mal vplyvných zákazníkov, ako bola finančná skupina Istrokapitál. Jeho spolupracovníkov z firmy Kubík&Kollár, či z prepojených firiem, ako je anglický Labastrex, Magma Slov, Thorin, Merkuria, Maxim 2001, Esperia bolo možné nájsť pri mnohých zaujímavých konkurzoch. Spomenúť si možno na bratislavský Hydrostav, Adria Škrob, Preglejku Žarnovica, pokus o konkurz Istrochemu v Bratislave či mäsopriemysel Kabát. Z. Kollár v minulosti pracoval aj v orgánoch silného kupónového fondu VUB Kupón, ktorý skončil na kolenách.
Dnešný odhad jeho majetku v účtovnej hodnote je na úrovni 5 miliárd korún. Je spoluinvestorom v českom výrobcovi traktorov Zetor, ovláda Vitis Pezinok. Písať o ňom možno len opatrne – je skutočne dobrý právnik.

autor je šéfreportérom týždenníka TREND
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite