Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Najdôveryhodnejším českým politikom je podľa posledného prieskumu miliardár a minister financií Andrej Babiš. Kto hľadá vysvetlenie, mal by čítať MF Dnes. Najväčší seriózny denník, patriaci od vlaňajška Babišovi, sa premenil na palebnú zbraň.

Na titulnej strane MF Dnes vyšli v troch vlnách články, útočiace na premiéra Bohuslava Sobotku pre jeho rolu v obchode z roku 2004, keď štát predal svoj ​​menšinový podiel v ostravsko-karvinských baniach OKD. Ako upozornil mediálny analytik Milan Šmíd, nápadné je načasovanie, obsah, autor aj tón. Články sa objavili vždy, keď sa Babiš dostal do verejného sporu s premiérom. Zakaždým stáli na dokumentoch, ktoré nápadne vyzerajú ako z archívu ministerstva financií. Všetky napísal reportér, ktorý sa nikdy predtým OKD nezaoberal. Krikľavé titulky mieria vždy len na Sobotku, ktorý bol vtedy ministrom financií: Sobotkov strašiak a Na počiatku bol podpis pána ministra (január), Pádny dôkaz. Štát v OKD zahodil miliardy korún (marec), Polícia šla aj po Sobotkovi. Neúspešne (apríl).
Šéfredaktorka MF Dnes Sabina Slonkova sa obhajuje, že je to rutinné pátranie, aké denník robieva u všetkých nových premiérov. Lenže terajšie texty sa o ucelené mapovanie Sobotkových starších káuz či majetkových pomerov ani nepokúsili; denník len poslúžil ako prietokový ohrievač objednaných kompromitujúcich materiálov. A po tejto delostreleckej príprave nastúpil sám Babiš. Osobne sa ujal rokovania s majiteľmi OKD, ktorí sú na pokraji bankrotu a bolestivo zatvárajú stratovú baňu Paskov. Babiš ich prinútil predĺžiť ťažbu o rok dlhšie a s polovičnou dotáciou, ako navrhovali Sobotkovi ľudia.
Minulý štvrtok veľká kauza MF Dnes spľasla: Európska komisia po deviatich rokoch vyšetrovania vyhlásila, že odpredaj štátneho podielu v OKD bol za trhovú cenu, nešlo o skrytú verejnú podporu. Ale to už na titulnej strane denníka nie je. Takže áno, Babišovi verí 53 percent Čechov. Ešte nejaké otázky?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite