Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Heretik zo Silicon Valley

.lukáš Krivošík .časopis .profil

Brendan Eich, generálny riaditeľ IT spoločnosti Mozilla, rezignoval na svoju funkciu. Dôvod? Verejná nevôľa, ktorú vyvolala informácia, že v roku 2008 podporil legislatívny návrh zakotviť manželstvo ako zväzok muža a ženy v ústave štátu Kalifornia.

„Naša misia je významnejšia než ktokoľvek z nás. A za súčasných okolností nedokážem byť efektívnym lídrom,“ uviedol Eich po svojej rezignácii pred dvoma týždňami. Keď sa stal šéfom spoločnosti Mozilla, jeho politické postoje z minulosti vyvolali búrku nevôle, ba aj výzvy bojkotovať internetový prehliadač Firefox. No azda ešte väčšiu polemiku vyvolala Eichova rezignácia po niekoľkých týždňoch vo funkcii. Kde sú hranice slobody svedomia a prejavu? Aký signál vyšle Eichova rezignácia do krajín, kde zápas o podstatu manželstva zatiaľ nie je rozhodnutý?

.osudných tisíc dolárov
Brendan Eich sa narodil v roku 1961 a patrí k technologickým vizionárom internetovej revolúcie. Študoval matematiku a informatiku na kalifornskej Santa Clara University, ktorú kedysi založili jezuiti, a na University of Illinois. Po škole na konci 80. rokov pracoval najskôr v spoločnosti Silicon Graphics, kde sa podieľal na tvorbe operačného systému a sieťového kódu. Neskôr pracoval pre spoločnosť Netscape a v roku 1995 pre ňu vytvoril JavaScript, programovací jazyk, ktorý sa používa najmä pri tvorbe internetových stránok.
V roku 1998 sa Eich zapojil do projektu Mozilla. Z nadácie sa neskôr stala korporácia, ktorá vyvíja a distribuuje internetové aplikácie, ako je webový prehliadač Mozilla Firefox či emailový klient Mozilla Thunderbird. Eich od roku 2005 v Mozille pôsobil ako šéftechnológ. Dňa 24. marca 2014 sa stal generálnym riaditeľom tejto spoločnosti. Vtedy sa pre neho začalo peklo.
Už v roku 2012 sa objavila informácia, že v roku 2008 Eich podporil sumou tisíc dolárov takzvanú zákonodarnú iniciatívu „Návrh 8“. Jej cieľom bolo doplniť ústavu amerického štátu Kalifornia o dodatok, ktorý by zakotvoval manželstvo výlučne ako zväzok muža a ženy. Za Návrh 8 hlasovalo v kalifornskom referende 7 miliónov ľudí (proti bolo 6,4 milióna hlasov), no iniciatíva stroskotala po rokoch na rozhodnutiach súdov. Aj keď nikto nevedel dokumentovať, že by Eichova podpora pre šesť rokov starý návrh negatívne ovplyvňovala výkon jeho funkcie alebo že by diskriminoval homosexuálnych spolupracovníkov, prišli výzvy, aby odstúpil.
K časti zamestnancov Mozilly, ktorí na Twitteri vyzývali šéfa na rezignáciu, sa pripojili aj niektorí LGBT-aktivisti. Zoznamovacia služba OkCupid vyzvala svojich užívateľov, aby bojkotovali prehliadač Firefox. Eichovi nepomohlo, ani keď sa prihlásil k vnútrofiremným „inkluzívnym korporátnym politikám“ a k pripravenosti „načúvať“ LGBT komunite. Posledným úderom bolo zistenie, že Eich prispel v minulosti na kampaň aj libertariánovi Ronovi Paulovi či Patrickovi Buchananovi, konzervatívnemu publicistovi, ktorého kniha Smrť Západu vyšla aj u nás.

.kultúra otvorenosti?
Po odstúpení Eicha sa objavili iniciatívy, aby produkty Mozilly pre zmenu bojkotovali kresťania, respektíve ľudia, ktorí si ctia slobodu prejavu a slobodu svedomia. Takže firma môže utrpieť straty aj po tom, ako ustúpila tlaku Eichových kritikov. Bývalého generálneho riaditeľa sa zastal otvorene homosexuálny publicista Andrew Sullivan: „Celý prípad ma znechucuje – ako by mal znechucovať každého, kto má záujem na tolerantnej a rozmanitej spoločnosti. Ak je toto dnes hnutie za práva gejov – organizovanie štvaníc s fanatizmom, podobným nábožnej pravici –, tak ma radšej doň nepočítajte.“ O pár hodín Sullivan na svojej internetovej stránke dodal: „Nepochopil, že ak chce byť generálnym riaditeľom firmy, musí odvolať svoju herézu! V Mozille je len jeden povolený názor a všetci disidenti musia podľahnúť čistke! Áno, to je v skratke ľavicovo-liberálna tolerancia.“
Na blogu spoločnosti Mozilla komentovala Eichovu rezignáciu jedna členka vedenia firmy, Mitchell Bakerová, rozpačito: „Mozilla verí súčasne v rovnosť i v slobodu prejavu. Rovnosť je nevyhnutná pre zmysluplný prejav. A potrebujete slobodu prejavu, aby ste mohli bojovať za rovnosť.“ Tak upadá chápanie slobody prejavu v USA. Aj nacisti a komunisti boli samozrejme za slobodu prejavu, pokiaľ sa používala na hlásanie s nimi súhlasiacich názorov. Lenže úcta voči slobode slova sa odvíja od ochoty rešpektovať práve názory, s ktorými človek nesúhlasí.
Bakerová píše: „Máme zamestnancov s najrôznejšími názormi. Naša kultúra otvorenosti povzbudzuje všetkých spolupracovníkov, aby verejne prezentovali presvedčenia a názory.“ Celá kauza však do korporátneho sveta vyslala úplne opačný signál. Vrcholoví manažéri majú byť politicky prispôsobiví a nesmú sa angažovať v kontroverzných spoločenských otázkach. Inak riskujú džob.

.medvedia služba pre gejov
Eichova kauza vysiela mocný signál aj do zvyšku sveta. V krajinách ako Slovensko, kde manželstvo zatiaľ predefinované nebolo, ľudia pozorne sledujú, ako sa správajú LGBT-aktivisti po svojom víťazstve k porazeným súperom. Politická vendeta za postoje, prejavené pred niekoľkými rokmi, naznačuje, že tejto záujmovej skupine neslobodno ustupovať radšej v ničom. Lenže na Slovensku znamená zachovanie statu quo stále to, že gejovia sa môžu slobodne realizovať vo svojom súkromí. Zato v krajinách, kde sú homosexuáli fyzicky ohrozovaní, ako Rusko, Irán alebo Uganda, môže tento prípad vyvolať omnoho horšie dôsledky – pre homosexuálnu menšinu. „Pokrokoví“ Američania s ich štylizovaným morálnym rozhorčením urobili gejom vo svete medvediu službu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite