Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Čakanie na zámienku Koľko by ruskej armáde trvalo, kým by sa od vydania rozkazu presunula na územie východnej Ukrajiny? Podľa veliteľov NATO približne 12 hodín. Po zverejnení znepokojujúcich fotografií, ktoré mapujú masívnu prítomnosť ruských vojsk na hraniciach Ruska a Ukrajiny, si Európa uvedomila blízkosť hrozby. Ruské oficiálne miesta sa k fotografiám vyjadrili, že sú neaktuálne a vznikli počas minulého leta.

NATO opakuje, že presne zobrazujú súčasný stav vojsk. Európa žiada Rusko, aby prestalo tlačiť na Ukrajinu vojensky aj hospodársky. Moskva odpovedá zvýšením nátlaku na Kyjev. USA kontaktujú spojencov v strednej Európe. Na východnej Ukrajine prebehli nepokoje, keď sa proruskí separatisti pokúsili v Donecku, Luhansku a Charkove o pričlenenie k Rusku. Ukrajinská vláda situáciu predbežne drží pod kontrolou. Panuje však obava, že Rusko len čaká na zámienku, aby mohlo vojensky zakročiť.
.mg

Pobaltské krajiny žiadajú NATO o stálu prítomnosť pozemných síl. Estónsky minister obrany sa vyjadril, že v Pobaltí  by mala byť trvalá základňa alebo rotujúce jednotky, aby sa zabránilo ďalším pokusom Ruska o revíziu hraníc.
Grécku sa podarilo úspešne predať emisiu päťročných dlhopisov. Dopyt dokonca prevyšoval ponuku. Je to signál, že krajina sa dvíha z dna. Zastavil sa nárast nezamestnanosti, zato sa po šiestich rokoch očakáva rast ekonomiky.
Všeobecné voľby prebehli v Indii a podľa predbežných odhadov bola účasť na nich vyššia ako v roku 2009. Posledným dňom hlasovania bude až 12. máj, spočítanie hlasov sa očakáva do 16 mája. Hlasovacie právo má vyše 814 miliónov Indov. Najväčší politický boj prebieha medzi stranou Indický národný kongres pod vedením Rahúla Gándhího a nacionalistickou hinduistickou stranou Bháratíja džanatá pod vedením Nárendru Modiho.
Pápež František poprosil o odpustenie pre tých kňazov, ktorí sa dopustili zneužívania detí a konanie týchto kňazov označil za veľké zlo.

Osobnosť: Sue Townsend/
Smrť britskej spisovateľky, autorky slávnej série o tínedžerovi Adrianovi Molovi, zarmútila literárny svet. Prvá časť série, Tajný denník Adriana Mola, vyšla v roku 1982 a priniesla svojrázny, britským humorom podfarbený pohľad na úplne univerzálny problém: dospievanie.

Antiosobnosť: Kathleen Sebelius/
Americká ministerka zdravotníctva prijala politickú zodpovednosť za nástup Obamacare a odstúpila. Sebeliusová patrila k hlavným bojovníkom za zákon, ktorý chcel poskytnúť zdravotné poistenie všetkým, v skutočnosti však mnohým občanom priniesol zvýšenie nákladov.

Citát/
Barack Obama: „Myslím, že Kathleen Sebelius... odviedla výbornú prácu."

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite