Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

V týchto časoch sa niečo končí. Zrejme doznieva hodnotový systém prvej československej republiky. Z rozprávania našich starých rodičov si pamätáme spoločenský život, priateľstvá, lásky i sklamania tej doby. Naši rodičia zasa spomínali svojich stredoškolských i univerzitných profesorov. Pamätali si ich mená a väčšinou o nich hovorili s úctou a obdivom. Iste, v časoch komunizmu v tom bolo aj mnoho zidealizovaného, ale z toho rozprávania zaznieval hodnotový systém 20. a 30. rokov dvadsiateho storočia. Naši stredoškolskí profesori, ktorí študovali v tej dobe, sa aj v čase komunizmu výrazne líšili od iných. Všetko zaujímavé, čo na humánnom poli v čase socializmu na Slovensku vzniklo, malo nakoniec korene v atmosfére prvej republiky. Naša generácia o tom počúvala, niečo sama zažila, ale tým sa táto skúsenosť končí.

Aká zažitá skúsenosť sa bude podávať ďalej? Bude to skúsenosť štyridsaťročného obdobia komunizmu na Slovensku. Bude to skúsenosť, keď hlavným cieľom väčšiny ľudí bolo prežiť. Niečo iné si mohli ľudia myslieť v súkromí, niečo iné mohli hovoriť na verejnosti. Každý, kto počas týchto 40 rokov vyslovil nahlas názor, ktorý sa líšil od oficiálnej doktríny, musel počítať s následkami pre seba a svojich blízkych. Hodnotový systém druhej polovice 20. storočia na Slovensku sa opieral o túto starú slovenskú skúsenosť – prežiť. Väčšina prežila podľa mňa v slušnosti, mnohí si však prostriedky nevyberali. Išlo to naprieč všetkými povolaniami, najviac to odniesla pedagogická sféra. Opatrnosť a prostrednosť v tejto oblasti bude ešte dlho doznievať, so všetkými neblahými dôsledkami.
V dnešných prelomových časoch sa môže zrodiť iná skúsenosť. Je čas, v ktorom sa hľadá moderná identita Slovenska, ukotvená v historickej pamäti, ale plná úcty ku človeku. Aj preto je zápas s korupciou, so svojvoľným konaním mnohých úradníkov a ďalšími neduhmi tejto doby taký potrebný. Preto je potrebné podporovať všetky duchovné aktivity, ktoré na Slovensku vznikajú. Čas, ktorý prežívame, sa dlho nemusí zopakovať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite