Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Profesorská prednáška

.juraj Olejník .časopis .hudba

Slovenský rock 70. rokov sa potichu opäť prepracoval do zorného poľa. Kompletný katalóg famózneho Collegia Musica sa dočkal reedície (rovnako ako ďalšie súvisiace albumy),

Slovenský rock 70. rokov sa potichu opäť prepracoval do zorného poľa. Kompletný katalóg famózneho Collegia Musica sa dočkal reedície (rovnako ako ďalšie súvisiace albumy),
STV vysiela seriál Slovenský bigbít a Fermata – hoci vlastne nikdy nezanikla – sa pripomína mimoriadne intenzívnym koncertovaním, ktoré zavŕši vydanie živého DVD.
Už šiesty tohtoročný bratislavský koncert kapely ukázal, že legendy slovenského rocku František Griglák a Fedor Frešo, doplnené o generáciu mladšími, ale skúsenými Petrom Preložníkom a Igorom Skovayom, sú vo forme. Repertoár sa časom usadil v podobe, ktorá pokrýva obdobie od albumu Huascaran z roku 1977 až po dva roky starý Next. Fermáta síce môže pôsobiť „profesorským“ dojmom, ale vo vrcholných momentoch dokáže strhnúť zmyslom pre melódiu a gradáciu skladieb.
Melancholická For Huascaran, King Crimson jemne evokujúca, tvrdá Dr. Gamow a exotikou dofarbená Viňa del Mar sa do pamäti vryli nielen výkonom muzikantov.
To Prúdy – pre tento večer v zostave Fermata plus Pavol Hammel – na to išli z druhej strany. Prvú polovicu koncertu dominujúci František Griglák sa stiahol do úzadia a priamočiarosť prevážila nad inštrumentálnou ekvilibristikou. Ťažko hovoriť o prekvapení, temer všetky skladby z playlistu sa dočkali frenetickej odozvy prevažne študentského publika. I keď, ako podotkol Pavol Hammel, Medulienka má dnes tridsaťpäť rokov a jej hlavná hrdinka ešte o pár viac. Chlapčenská naivnosť raných textov Prúdov vyznela v kontraste s vekom pánov na pódiu trochu úsmevne. Kým Fermata komunikuje výhradne prostredníctvom inštrumentálneho jazz-rocku, jazyk Prúdov zostarol viac. I tak bolo zaujímavé vidieť a počuť, že takmer všetky skladby zľudoveli – a to sa netýka len tých z neprekonateľného albumu Zvoňte zvonky. Prídavková ZRPŠ s doslova zábavovým refrénom sa niesla roztancovaným a zabávajúcim sa Elamom – no pocit, že dnešná Fermata ukázala viac než Prúdy, vo mne zostal.

Fermata, Prúdy, 29. november, Elam, Bratislava
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite