Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šanghaj je žena

.pavel Dvořák .časopis .týždeň vo svete

Popravde, kedysi som si vedel predstaviť, že žijem hocikde v Číne, len nie v Šanghaji. Dnes som ženatý so Šanghajčankou, sťahujeme sa tu do nového bytu a píšem o Šanghaji prvú knižku. Poznám niekoľko ľudí, čo prišli do Šanghaja na dva mesiace. Dnes tu žijú už viac ako desať rokov. Čím to je?

Často som mal dilemu, či je Šanghaj mužského, alebo ženského rodu. No nech už je gramaticky správne čokoľvek, pre mňa je Šanghaj rozhodne žena. Hneď pri prvom stretnutí si človeka podmaní výzorom. Pred veľkolepou panorámou tohto mesta zastanete s úžasom. Až vás bolí šija, ako sa obzeráte za jeho krásami.
Neskôr, keď sa človeku opozerá, podmaní si ho Šanghaj svojou kuchyňou. Či už sú to krvavočervené raky, kraby s chlpatými klepetami, knedličky na pare s mäsovým vývarom vnútri, alebo kedysi najobľúbenejšie jedlo samotného Maa – bravčový bôčik na karameli, badiáne a pive s prepeličími vajíčkami. Tam, kde Šanghaju nestačí krása, zapojí rôznorodosť chutí, vôní a farebností. A keďže je to kozmopolitné mesto, ktoré má možno až 30 miliónov obyvateľov, tak sa tu nájdu kuchyne nielen z celej Ázie, ale z celého sveta. Čím je človek v Šanghaji dlhšie, tým väčšmi tomuto mestu prepadne. Nájde jeho skryté pôvaby. Každý deň tu objaví živú hudbu či dobrú párty. Do Šanghaja zavíta každá svetová hviezda. Veľkolepá Šanghajská opera, kino či divadlo... Módne prehliadky, diskotéky, výstavy, filmové festivaly a recepcie...
No život v objatí pôvabnej bytosti si vyžaduje obete. Pestrofarebnosť života je tu drahá, tlak na úspech je neúprosný. Šanghaj si potrpí na drahé a elegantné veci. A to isté vyžaduje aj od ľudí, ktorí tu žijú. Toto mesto-žena chce byť krásne a veľkolepé, preto sa obklopuje úspešnými ľuďmi. Neúspech sa tu tvrdo trestá. Nehnuteľnosti sú tu jedny z najdrahších na svete, čapované pivo málokde zoženiete za vyššiu sumu ako tu. Päťhviezdičkové hotely, drahé kluby, luxusné značky... Nespočetné obchody, kaviarne a reštaurácie človeka vábia na každom kroku. Na nekonečný šarm Šanghaja si treba dať pozor!

Pavel Dvořák/
Je tlmočník, sprievodca, fotograf, bloger a zakladateľ firmy Bamboome. Vyštudoval sinológiu, v roku 2009 sa do Číny presťahoval, odvtedy o nej publikuje články a fotografie. Tento článok je úryvok z jeho pripravovanej knihy Tri dni v Šanghaji.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite