Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

A znovu Orbán? V nedeľu 6. apríla v Maďarsku prebehli parlamentné voľby. Výsledky v čase uzávierky známe neboli, nepredpokladalo sa však, že sa budú výrazne líšiť od prieskumov verejnej mienky. Tie prisudzovali víťazstvo strane premiéra Viktora Orbána Fidesz, ktorá v nich dosahovala vyše 30 percent. Ľavicová strana Jednota dostávala ani nie 20 percent.

Ľavicová opozícia kritizovala to, čo považovala za Orbánove predvolebné machinácie, odsudzovala vytváranie volebných obvodov podľa potrieb Fideszu a vyhlasovala, že zmeny zákonodarstva za posledné štyri roky vytvorili politický terén, v ktorom je Fidesz prakticky nemožné poraziť. Opozičné strany však trpeli nesvornosťou, takže pre Orbána nepredstavovali silného súpera. Ako poukázal aj Economist, osudovou ranou pre ľavicu mohla byť chvíľa, keď bol za podozrenia z daňových únikov a falšovania dokladov zatknutý bývalý podpredseda socialistov Gábor Simon. Maďari tak dostali pripomienku, že Orbána prvý raz zvolili po vláde ľavice, ktorá krajinu hrozivo zadlžila.
.mg

Obchodníkovi s drogami Bakimi Sadikimu odvolací súd potvrdil trest 22 rokov. Dostal ho za výrobu a predaj heroínu.
Britský premiér David Cameron kritizoval svojho vicepremiéra Nicka Clegga za jeho eurofilstvo, zároveň nesúhlasil ani s Nigelom Farageom z euroskeptickej strany UKIP. Stalo sa to po televíznej debate medzi Cleggom a Farageom. „Obaja sa mýlia,“ oznámil konzervatívec Cameron.
Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov vyhlásil, že identifikovali 12 členov jednotky Berkut, ktorí na pokyn Viktora Janukovyča a jeho ľudí strieľali do demonštrantov. Ruská tajná služba FSB zároveň zadržala 25 Ukrajincov, ktorých obviňuje z plánovania teroristických útokov počas krymského referenda.
Libanon sa stal krajinou s najvyšším počtom utečencov. Na jeho území je už milión Sýrčanov, ktorí ušli pred krvavou občianskou vojnou.
Turecké súdnictvo sa nebojí ísť proti premiérovi. Najskôr správny súd v Ankare, a potom aj ústavný súd konštatovali, že zablokovanie Twitteru je porušením slobody prejavu. Erdogan dal vypnúť Twitter pred komunálnymi voľbami. Tie napokon jeho strana AKP vyhrala ešte aj v Istanbule, kde sa proti Erdoganovi najviac protestuje.

Osobnosť: Anja Niedringhaus/
Nemecká fotožurnalistka, ktorá pracovala pre agentúru AP, zahynula na severe Afganistanu. Zastrelil ju afganský policajt a jej kolegyňu, reportérku Kathy Gannonovú, zranil. Obidve žurnalistky cestovali s konvojom volebných pracovníkov.

Antiosobnosť: Hamíd Karzaj/
Končiaci afganský prezident po sebe zanecháva rozdelenú krajinu, kde stále prevláda násilie a korupcia. V záverečnom období svojej vlády sa čoraz väčšmi prispôsoboval nátlaku Talibanu. Jeho politický vplyv sa ani odchodom z funkcie nekončí.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite