Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Hedvigu obžalovali Prokurátor Generálnej prokuratúry podal na Okresný súd v Nitre obžalobu na Hedvigu Malinovú za prečin krivej výpovede. Kauzu študentky, ktorú v roku 2006 napadli cestou do školy na skúšku, prokuratúra riešila sedem rokov. Malinová nedávno prijala maďarské štátne občianstvo a presťahovala sa do Győru. Zdôvodnila to tým, že chce chrániť svoju rodinu pred dlhotrvajúcim a traumatizujúcim trestným stíhaním, ktorého súčasťou boli návštevy policajtov v jej dome a predvolania na psychiatrické vyšetrenia.

Podľa Malinovej advokáta Romana Kvasnicu sa však jeho klientka súdneho konania neobáva a bude chodiť na Slovensko.
Exministerka spravodlivosti a poslankyňa parlamentu Lucia Žitňanská reagovala na rozhodnutie Generálnej prokuratúry vyhlásením, že je vývojom v kauze šokovaná a obžalobu nepovažujue za dobrý signál spravodlivosti. „To konanie trvá neuveriteľne dlho. Je zrejmé, že po takom dlhom čase už vlastne ani nie je možné zistiť úplnú pravdu,“ povedala Žitňanská.
.jm
 
Parlament zvolil piatich kandidátov na sudcu Ústavného súdu, jedného kandidáta sa zvoliť nepodarilo. Medzi piatimi zvolenými je kandidátka navrhnutá Štefanom Harabinom, jedna kandidátka je spolužiačka Roberta Fica, jeden kandidát je bývalý špeciálny prokurátor, ďalší kandidát je notár. Definitívny výber troch kandidátov urobí prezident.
Poslanec Beblavý sa pripojí k novému zoskupeniu Radoslava Procházku. Na rozdiel od A. Hrnčiara a R. Procházku, ktorí opustia parlament, Beblavý ako poslanec doslúži až do volieb v roku 2016.
Na oslavách oslobodenia mesta Liptovský Mikuláš bude chýbať vojenský pridelenec z Ruskej federácie. Jeho účasť odmietol primátor Alexander Slafkovský. Dôvodom je situácia na Kryme a porušovanie medzinárodných dohôd Ruskou federáciou.
Premiér Fico sa po prehratých voľbách na tri dni stratil, ale v stredu už viedol rokovanie vlády. O tom, či podá demisiu, alebo zrekonštruuje vládu, nepovedal nič.

Osobnosť: Jana Dubovcová/
Ombudsmanku ocenil cenou Human Rights Defender Award za ochranu ľudských práv veľvyslanec Spojených štátov v SR Theodor Sedgwick. Predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý hrozil ombudsmanke presťahovaním do Košíc, už od tohto zámeru upustil.

Antiosobnosť: Štefan Harabin/
Šéf Najvyššieho súdu, ktorému sa končí funkčné obdobie 23. júna, vypísal voľbu predsedu Najvyššieho súdu na 19. mája. Sám tvrdí, že ešte nevie, či bude kandidovať. V každom prípade, nového predsedu NS SR by ešte stihol vymenovať dosluhujúci prezident Ivan Gašparovič.

Citát/
Ivan Gašparovič: „Ak by som nevykonával svoje právomoci až do konca, bolo by to zlé.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite