Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA SA CHRÁNIŤ: Šatka namiesto rúška
Všade naokolo kašľajúci a kýchajúci ľudia a vy musíte chodiť medzi nich? Ak sa chcete chrániť a nepodarí sa vám zohnať si niekde z Ázie vtipné farebné rúško na ústa a nos, zostáva vám na výber len obmedzená ponuka praktických no nepekných chirurgických rúšok. Tento estetický problém vyriešili v brooklynskom start-upe veľkou módnou šatkou menom Scough, ktorá filtruje smog a chráni nositeľa pred choroboplodnými zárodkami poletujúcimi vzduchom. Šatka má odnímateľný uhlíkový filter impregnovaný striebrom, fungujúci na rovnakom princípe, aký používala armáda pre prípad chemickej vojny. Filter nezaručuje stopercentnú ochranu, ale znižuje pravdepodobnosť, že sa jej nositeľ niečím nakazí. Filter vydrží pri správnom ošetrovaní dva-tri mesiace, skladovať by sa mal vo vzduchotesnej nádobe. Šatky stoja od 39 dolárov, náhradné filtre desať.   

TREBA SA PRIPRAVIŤ: Opasok pre demonštrantov
Zvláštne zadanie dostali študenti Newyorskej školy vizuálnych umení – navrhnúť spotrebný tovar pre demonštrantov. Dizajnéri Damon Ahola a Richard Clarkson sa nechali inšpirovať Batmanovým opaskom a navrhli B.Super – súpravu nástrojov, upevniteľných na opasok, ktoré by mohol zručný demonštrant, pripravený na najhoršie, v prípade potreby využiť. Medzi nástrojmi je napríklad odšťavovať a dávkovač citrónovej šťavy, ktorá má uľaviť od pálenia po použití paprikového spreja, ďalej respirátor či falošné fúzy. Ťažko si predstaviť, že by si niekto niekde otvoril obchod s tovarom pre demonštrantov, a ešte ťažšie, že by si niekto naozaj zakúpil a obliekol tento hračkársky opasok na demonštráciu. Ale dizajnéri dúfajú, že by sa mohli príležitostne predávať ako módny doplnok, ako darček na zvláštnych eventoch či v skateboardových obchodoch.  

TREBA OZVUČIŤ: Náramok so zvukovými efektmi
Ktoré dieťa si nerobilo z metly gitaru, z banánu revolver, z varechy čarodejnícku paličku či tenisovú raketu? Doteraz si muselo všetky zvukové efekty robiť ústne a to mohlo byť po chvíli únavné. S japonským náramkom Moff by to malo byť oveľa zábavnejšie, pretože čokoľvek dieťa chytí do ruky, na ktorej ho bude mať, to sa zmení na ozvučenú hračku. Moff ešte pred ukončením kampane na Kickstarteri získal trojnásobne viac prostriedkov od podporovateľov, ako potreboval, takže jeho cesta od prototypu do výroby a na trh je už jasná. Moff má gyroskopický senzor, ktorý sleduje pohyby rúk, je prepojený cez bluetooth na mobil či tablet, kde sa dajú nastaviť všakovaké zvuky. Zatiaľ nemá verziu pre androidy, ale podľa tvorcov je to len otázka času.

TREBA ÍSŤ DO KNIŽNÍC: Týždňová amnestia na pokuty
Týždeň slovenských knižníc pod mottom Knižnice pre všetkých nám chce opäť pripomenúť tieto kultúrne a vzdelávacie inštitúcie prostredníctvom množstva aktivít a podujatí. Besedy so spisovateľmi, ilustrátormi, vedcami, zaujímavými osobnosťami, prednášky, burzy, výstavy a veľa veľa čítania. V niektorých knižniciach platí amnestia na pokuty za nevrátené knihy. Ak máte doma nejakú zabudnutú knihu, bežte ju vrátiť, nech nezbiera prach a môže ďalej kolovať. Vyvrcholením bude opäť piatková Noc s Andersenom vo verejných a školských knižniciach. Organizátori dúfajú, že prekonajú minuloročný rekord, keď sa na  podujatí zúčastnilo viac ako 200 slovenských knižníc a 8 500 slovenských detí. Rádio Slovensko opäť pripravuje celodenné rozhlasové vysielanie Rozprávkové Rádio Slovensko. Zoznam podujatí nájdete na stránke Spolku slovenských knihovníkov ww.infolib.sk.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Ideologicky zaťažená ruská romantika
Slávnu snímku sovietskeho režiséra Vladimíra Meňšova Moskva slzám neverí (Москва слезам не верит, 1979) ocenenú v roku 1981Oscarom za najlepší cudzojazyčný film sme v osemdesiatych rokoch minulého storočia mohli vídavať možno až príliš často v rámci všakovakých výchovných premietaní  v kine i v televízii. Preto bude zaujímavé zistiť, ako a či ešte vôbec funguje. Svojho času iste nesporný divácky hit, jedna z mála sovietskych romantických viac-menej komédií, ideologicky síce zaťažená, ale nie až za únosnú mieru. Alebo si to už nepamätáme. Príbeh troch mladých žien, ktoré prišli do Moskvy hľadať šťastie, čo znamená založiť si rodinu, s partnerom či bez, pracovať, prísť o ideály, nájsť nové a tak ďalej. Nedeľa, 6. apríla, Jednotka, 14.10.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite