Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lotroviny Pištu Vandala

.štefan Chrappa .časopis .osobnosti

Milí priatelia, slávnosti sú paráda! Koláčiky, pagáčiky, „rízečky“ a slepačí vývar s domácimi rezancami svietia na pozadí zlomových okamihov v živote človeka. Spomínam si na sestrino prvé sväté prijímanie. Náš gotický kostolík bol načančaný. Ženy ho celé dni zdobili, umývali, leštili. Chrám voňal životom i históriou. Ľudia sem prinášali svoje bôle, radosti i deti na krsty už pred šesťsto rokmi. Aj Turci to tu vypálili, komunisti opľuli. Statočného pána farára Cubínka zabili! Pred kostolom má hrob a je tam aj hrob Jána Hergota, najsilnejšieho štúrovca, ktorý päsťou zabil býka a v meruôsmych rokoch holými rukami uzloval nepriateľom šable.

Slnko pálilo. Zrobení chlapi postávali v tieni stromov. Ženy sa tlačili vnútri. Babky slzili, dedovia si utierali vreckovkami čelo. Dievčatká v bielych šatách sa hanbili a chlapci v oblekoch sa dôležito mračili. Včely bzučali, vtáky robili neplechu pod nebom. Sprievod sa pohol. Organ hučal, prežehnávali sme sa, teta Štefka spievala. Modlitebné knižky ako lastovičky vo vráskavých dlaniach trepotali krídlami.
V tom momente padol na zem. Tonko. Sprievod detí s pánom farárom prešiel okolo neho bez zastavenia – obrady sú obrady. Tonko bol Boží chlap. Ak na svete existoval človek, ktorý nikdy nikomu neublížil, bol to práve on. Choval zajačiky. Ľúbil ich a ony ľúbili jeho. Túlil si ich k sebe, škrabal ich za ušami. Chodil na ďatelinu so železnou káričkou a pretože bol Boží, nachádzal iba štvorlístky.  Teraz tam ležal a môj tato ho kriesil. Zo sestrinho prijímania nevidel nič. A mama mu potom nechcela dať pusu, lebo vraj dával umelé dýchanie mŕtvemu. Priletel aj vrtuľník, no nevzkriesil ho ani ten. Chlapi žartovali, že už ani v kostole nie je človek v bezpečí. Taký je chlapský svet. O dobrom mŕtvom žartujú, nad zlým mávnu rukou. A kým deti prijímali Boha, Boh prijal k sebe Tonka. A pritúlil ho vo svojom náručí ako zajačika. Vitaj doma, priateľu. Všetci sú na teba hrdí!
Milí priatelia, kým bude láska prevažovať nad obradmi, ešte stále máme šancu nachádzať štvorlístky a dotýkaťsa Boha.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite