Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dospievanie

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Filmový debut známeho divadelného režiséra Rufusa Norrisa Rozbitý svet bol vyhlásený za najlepší britský nezávislý film roka. Celkom oprávnene.

Kedy človek naozaj dospeje? Keď sa mu ochlpí ohanbie? Keď si zasexuje? Keď zarobí svoje prvé peniaze? Keď sa vážne zamiluje? Keď zistí, ako chutí ozajstná zodpovednosť? Keď porozumie rozdielu medzi láskou a sebaláskou? Keď vie zvládnuť samotu? Keď si kúpi dom? Keď prekoná hyperglykemický šok? Keď konečne pochopí, o čom ten život vlastne je.
Nezazobané britské predmestie. Jedna z jeho uličiek sa končí domami postavenými akoby do kruhu – ten sa stane pódiom pre nasledujúcu drámu. V troch z nich sa odohráva väčšina navzájom posplietaných príbehov troch neštandardných rodín.
Právnika Archieho (dokonalý Tim Roth) už dávnejšie opustila manželka, žije sám s adolescentným synom Jedom a s dvanásťročnou dcérou Skunk (herecký výkon Eloise Laurence naozaj človeku vyráža dych). Skunk má cukrovku, krásny, ešte nevinný úsmev, je sympatickým spôsobom chlapčenská, miluje svojho otca a trochu ju mätie, že je čas začať dospievať. Len ťažko sa vyrovnáva s tým, čo všetko dozrievanie so sebou prináša, aké môže byť turbulentné a kruté. Keď je Archie v práci, čo je vlastne od rána do večera, o decká sa stará mladá milá slečna Kasia. Oproti bývajú Buckleyovci: mama, tato a ich syn Rick, vysoký chudý mladík s psychiatrickou diagnózou. A ešte tu máme Oswaldovcov, vdovca Boba a jeho tri dcéry. Sú príšerné, puberta nimi trieska len tak hučí, šikanujú mladších, kde len môžu, klamú, až sa hory zelenajú, kričia, vysmievajú sa – ale možno to všetko robia iba preto, že sa bez mamy a s labilným, unaveným, nešťastným otcom cítia až príliš bezbranné, jednoducho sa riadia tým hlúpym pravidlom: Útok je najlepšia obrana. Všetci tí ľudia zo všetkých síl robia, čo môžu, aby bol svet pekným miestom pre  život, prinajmenšom pre ich vlastný, celkom privátny život. Skunk napríklad na vrakovisku v odstavenom karavane  zariadi pre brata a pre seba útočisko s posteľou, dekou, stolíkom... Začínajú sa prázdniny a veci vyzerajú väčšmi než nádejne. Skunk sa bezstarostne vracia domov. Lenže – potom sa to prihodí. Boba Oswalda niečo totálne rozhodí, vybehne pred dom, nájde tam šibnutého Ricka umývať auto a do krvi ho zmláti pred Skunkiným nič nechápajúcim pohľadom.
Rozbitý svet, najlepší britský nezávislý film roka, celovečerný debut doma známeho divadelného režiséra, sociálna filmová dráma Rufusa Norrisa, vôbec nie je prechádzkou ružovou záhradou, je hlboko temná, ale je v nej aj mnoho vtipných, svetlých situácií. Je vyrozprávaná trošku divadelne, ale zároveň navýsosť filmovo, zároveň drásavo i nežne. (Napríklad vtedy, keď Skunk príde o mobilný telefón a snaží sa z otca vydolovať peniaze na nový. Archie nie je ochotný nechať sa prehovoriť. A tak sa musí Skunk zveriť niekomu na druhej strane linky – pomyselnej linky, ktorá sa na Skunkinej strane končí pekným žltým banánom namiesto slúchadla.)
Režisér sa priznáva, že nemá rád filmy, ktoré ponúkajú buď iba dobré, alebo iba zlé charaktery. Nemyslí si totiž, že život je taký. V jeho filme sa postavy niekedy správajú fakt hrozne, ale často to robia z lásky, zo strachu, a tak to hneď nemusí znamenať, že sú to strašní ľudia. A pokračuje: „V strede príbehu je niekto naivný, optimistický, trochu čudácky, veľkooký – teda niekto taký, ako som ja. Preto som sa vedel vžiť do postavy. Keby som bol dvanásťročné dievča, tiež by som chcel byť taký. Z režisérskeho hľadiska je to skvelá vec, pretože máte so svojím hrdinom vnútorné prepojenie.“ Rufus Norris však nemá duševné spojenia len s malou Skunk. Perfektne rozumie aj všetkým ostatným svojim hrdinom, rozumie ich milovaniu, pochybeniam, zlosti, všetkému, čo spravia a povedia. Nakrútil krásny film.
Neviem ako vy, ale ja som vďačná, že už mám dospievanie za sebou.

Rozbitý svet (Broken).  Veľká Británia 2012. Scenár: Mark O´Rowe. Réžia: Rufus Norris. Kamera: Rob Hardy. Strih: Victoria Boydell. Hrajú: Tim Roth, Eloise Laurence, Cillian Murphy, Bill Milner, Denis Lawson, Rory Kinnear, Robert Emms, Lino Facioli, Zana Marjanovic.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite