Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zlý deň

.yoani Sánchez .časopis .klub

Deň sa začal ako nočná mora. Chýbalo jej ranné sŕkanie kávy, predavač s termoskou a papierovými téglikmi z rohu ulice sa kdesi stratil. Vliekla sa k autobusovej zastávke a jedným okom sledovala, či sa nemôže pridať k niekomu na spoločný taxík. Ale nikde nikto. Neobjavil sa ani ten staručký chevrolet, čo vždy, alebo jednoduchý miniautobus pre dvanásť ľudí. Po hodine čakania konečne nastúpila do autobusu, nahnevaná sama na seba, že nemá ani len oriešky v papierovom kornútiku, aby utíšila hlad.

V práci toho v ten deň nedokázala veľa spraviť. Riaditeľka do roboty neprišla, pretože opatrovateľka, čo sa jej stará o dieťa, sa nedostavila. Niečo podobné sa stalo vedúcej. Neprišla, lebo jej ruská lada mala defekt a opravár v susedstve mal otvorené iba predpoludním.
Počas obednej prestávky to pokračovalo. Tácky s jedlom boli také prázdne, až mala pocit, že si k stolu nesie iba samotnú tácku. Predavač, ktorý má v ponuke zeleninu a zemiaky, u ktorého si zvykla prikúpiť niečo k obedu, sa tiež neukázal. Šéf  PR oddelenia mal nervový záchvat, pretože sa mu nedali  vytlačiť fotografie, ktoré potreboval doložiť k žiadosti o víza. Na dverách, ktoré mali byť jeho poslednou záchranou, bolo napísané „Dnes zatvorené“, takže jeho cestovateľské plány stroskotali.
Rozhodla sa, že domov pôjde peši, aby nemusela na nikoho a na nič čakať. Keď prišla domov, syn chcel zjesť niečo malé, ale nemali dokopy nič. Muž s prenikavým hlasom, čo roznáša pečivo, dnes nechodil, maličké kiosky s pizzou boli zavreté a farmári z trhu už všetci odišli domov, zostali po nich len prázdne stánky. Večeru uvarila z toho, čo našla doma. Riad vydrhla starým tričkom, lebo nemala vecheť. A aby toho všetkého nebolo dosť, pokazil sa im ventilátor a opravár nebol vo svojej dielni.
Ľahla si do postele spotená a unavená. Dúfala, že keď zajtra ráno vstane, do jej života sa vrátia všetci tí drobní ľudia, ktorí zamestnávajú sami seba. Bez nich nedokáže žiť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite