Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kandidáti

.lucia Mrázová .časopis .týždeň vo svete

V Turecku žijem už takmer dva roky a na politiku ako súčasť života som si zvykla. Regionálne voľby však priniesli ešte zaujímavejšie a pestrejšie obrázky, ako by mohla ukázať napríklad prechádzka po Veľkom istanbulskom bazáre. Turci 30. marca odovzdali hlasy trom kandidátom – muhtar (akýsi richtár, správca najmenšieho územného celku), belediye başkanı (správca obce, dá sa povedať primátor) a büyükşehir belediye başkanı (správca veľkomiest) – a dva hlasy jednej strane, ktorej kandidátov tak posunú do mestského zastupiteľstva.

O krúžkovaní ani druhom kole sa tu neuvažuje.No kampani pred regionálnymi voľbami, kde si obyvatelia pečiatkou s nápisom „Evet“ („Áno“) označujú kolónky na svojom volebnom lístku, neunikol nikto.Regionálne voľby v Turecku sa brali omnoho vážnejšie ako u nás doma. Po minuloročných protestoch a  vládnom korupčnom škandále má toto hlasovanie ešte väčší význam.
Každú ulicu v Istanbule zdobili počas kampane stovky farebných vlajočiek a nadrozmerné plagáty. Občas obrovské hlavy politikov zakrývali turistické monumenty, napríklad polovicu veže Galata. Mestom prešlo denne veľa vyzdobených, reproduktormi vybavených a hlučných volebných dodávok. Propagovali svojho kandidáta aj tradičnými tureckými melódiami. Putujúci „orchestrión“ dokonca vyhrával piesne, ktoré kandidáti zložili či naspievali sami pre svoju lokalitu. Obrovské predvolebné mítingy lákali Turkov každého veku. Rozdávalo sa tam kadečo – od kalendárov, pier cez moslimské šatky pre ženy po svetielkujúce gule (na čo sú, netuším). Niektoré strany si dopravili prívržencov loďami a autobusmi, aby zástupy vyzerali čo najmasovejšie. Pred televíznymi kamerami sa predstavitelia najväčších politických strán už roky nekonfrontujú. Reagujú na seba na vlastných predvolebných zhromaždeniach a cez sociálne siete. Len počet tých sociálnych sietí sa nám v Turecku začal zmenšovať. Už niekoľko dní pred voľbami bol v krajine zakázaný Twitter. Mnohí vrátane prezidenta a iných vládnych predstaviteľov však našli spôsob, ako systém obísť, a tweetujú ďalej.

Lucia Mrázová/
Novinárka a analytička, pôsobiaca v Istanbule. Po skúsenostiach v Bruseli sa dnes venuje najmä vnútropolitickým témam Turecka a vzťahom s EÚ. O svojich zážitkoch píše aj na svojom blogu luciamrazova.blog.sme.sk.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite