Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Novinári sa majú, pokiaľ je to možné, vyhýbať článkom typu „on povedal / ona povedala“. Lenže teraz to možné nie je. Lebo udalosťou týždňa v Česku boli slová. Začalo sa to nešikovným výrokom ministerky spravodlivosti Heleny Válkovej. Profesorka trestného práva, ktorú do vysokej politiky vystrelil Andrej Babiš, poskytla svoj ​​prvý veľký rozhovor. Na konci sa sama rozhovorila o svojom česko-nemeckom pôvode a redaktor sa jej spýtal na povojnový odsun. Válková ho vníma ako pomstu, pričom „ono sa toho Čechom v protektoráte zase až tak veľa nestalo“.

Čisto vecne: Závisí od toho, s čím život v protektoráte porovnávame – či s Generálnym gouvernementom, so slovenským štátom, alebo s vichistickým Francúzskom. Ale opozícia vycítila vo výroku silnú šancu a v ministerke slabý kus. Mala by ísť do pražskej Pinkasovej synagógy a čítať mená zavraždených českých Židov (povedala Miroslava Němcová z ODS), je to urážka našich vojakov v zahraničných armádach (Miroslav Kalousek z TOP 09)... Neskúsená Válková sa ozlomkrky ospravedlňovala, až jej vyrazil na pomoc minister financií Andrej Babiš. A otvoril tým druhé kolo.
Prvý veľký rozhovor to totiž bol aj pre nový – v marci spustený – internetový server Echo24.cz, ktorý založili novinári, ktorí odišli z Lidových novín na protest proti Andrejovi Babišovi. Minister označil rozhovor za ich „provokáciu“ a na vládnej tlačovke nadhodil, či má mecenáš Echa24 (bývalý šéf investičnej banky Patria Finance Jan Klenor) „dosť veľké majetkové priznanie“, aby prevádzku utiahol. Tak to tu ešte nebolo.
Na obranu Echa24 sa postavili komentátori od Práva cez Respekt až po Babišove Lidové noviny a MF Dnes (v nej Babiš minulý štvrtok zverejnil ospravedlnenie). Jasné, všetko to boli slová. No keď je reč o tom, čo odlišuje českú žurnalistiku od slovenskej, je to aj zreteľnejšia solidarita proti útokom moci. Lebo potom sa aj slovo stáva činom.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite