Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súťaže bez súpera

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Američan Walter Hudson sa mediálne preslávil po tom, ako ho osem ľudí oslobodzovalo spomedzi dverí, kam sa zasekol po pošmyknutí v kúpeľni. Walter mal totiž vyše 500 kíl a podľa toho, čo zaznamenala Guinessova kniha rekordov, patril medzi sedem ľudí, ktorých osobný rekord prekonal túto hranicu. Piati z nich vrátane Waltera však už viac ako dvadsať rokov nežijú a ten šiesty už medzičasom „zhodil“ pod stovku.

Čo majú títo ľudia spoločné s Fakultnou nemocnicou Nitra? Ak by ešte žili, až dvoch z nich by boli schopní v tomto špitáli operovať naraz. Unikát sa vďaka tendru na dva operačné stoly s podivným kritériom podaril jej riaditeľovi Jozefovi Valockému. Nemocnica totiž v tendri žiadala, aby ponúkané stoly uniesli v centrálnej pozícii 500-kilogramového pacienta. Kritérium najnižšej ceny pre víťaza súťaže bolo v tomto prípade úplne zbytočné: ako upozornil portál ZdraveZdravotnictvo.sk, zákazku dokázal na Slovensku splniť len jeden subjekt, firma B. Braun Medical. Tá „súťaž“ aj vyhrala. Valocký nesúhlasí s tým, že ponuku mohol predložiť len jeden uchádzač: „Ponuku môže poslať každý, kto zdôvodní, že zaslal rovnocenné riešenie, hoci by aj nespĺňal technickú špecifikáciu.“  
Organizácia Transparency International nedávno zverejnila analýzu obstarávaní v slovenských nemocniciach. Jeden z dôvodov, prečo má Slovensko podľa OECD jeden z najmenej efektívnych zdravotníckych systémov v Európe, je podľa analýzy práve diagnóza „jednej ponuky“ v tendroch. Nemocnica v Nitre sa umiestnila zo všetkých fakultných nemocníc najhoršie: v jej obstarávaniach takzvaných súťaží v priemere 1,1 záujemcu (priemer vo všetkých nemocniciach je 1,7). „Obstarávame v súlade so zákonom,“ bráni sa Valocký.   
Z výpredajov, ktoré nemocnica realizovala od roku 2011, sa len ťažko hľadá súťaž, kde by proti sebe stáli aspoň dvaja konkurenti. Keď sa taká nájde, zaváňa fiktívnym uchádzačom: keď nemocnica predávala budovy v ocenenej hodnote 432-tisíc eur, súťaž vyhrala firma, ktorá krátko po výhre odstúpila, keďže objekt im odrazu nevyhovoval. Vyhrala spoločnosť Izotopcentrum s ponukou 432 005 eur.
Najzaujímavejší je však posledný prípad. Deň pred Štedrým večerom zverejnila nemocnica ponukové konanie na dvojpodlažnú budovu bývalej vrátnice a pohotovosti. Uzavretie lehoty na predkladanie ponúk bolo 9. januára. Tender teda bežal v období, keď je pre dovolenky ťažké na ponuku strategicky zareagovať – ak o nej ktosi vyvolený nevie vopred. Paradoxne, tentoraz bolo záujemcov nezvykle veľa: ponuku poslali až piati. Paradox mal tentoraz prozaické vysvetlenie. Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský totiž na podozrivé termíny tendra upozornil médiá.
Súťaž vyhrala firma Damipharm s ponukou pol milióna eur, takmer dvojnásobkom znaleckého ocenenia. Ak by sa o tendri nedozvedela, súťaž by vyhrala spoločnosť Agroreal s ponukou o 150-tisíc eur menšou. Agroreal podľa verejne dostupných informácií podniká s osivami a obilninami. Prečo má táto firma z Galanty – odkiaľ prišiel samotný riaditeľ Valocký – so základným imaním 7-tisíc eur – záujem o kúpu bývalých nemocničných pavilónov? „Hlavná činnosť našej spoločnosti je prenájom obchodných a kancelárskych priestorov. Chceli sme tieto priestory kúpiť a využiť na naše podnikanie,“ vysvetľuje riaditeľ Agrorealu Jozef Molnár.
Podobný vianočný „výpredaj“ nie je v Nitre ničím novým. Na prelome rokov 2011/12 si ho nemocnica vyskúšala tiež, tentoraz sa to už „podarilo“ s jedným uchádzačom. Spoločnosť Izotopcentrum za 400-tisíc získala štyri pavilóny. Nebolo to jedinýkrát, keď v podobnom tendri vyhrala sama so sebou. Riaditeľ Valocký v sviatočných termínoch obstarávaní problém nevidí: „V súčasnej dobe nie je problém získať informácie v ktoromkoľvek čase, z ktoréhokoľvek miesta.“
Nemocnica počas prvej vlády Roberta Fica získala eurofondy na dostavbu veľkolepého liečebného pavilónu za 22,6 milióna eur. Pavilón postavila nitrianska firma Inpek, ktorá v súťaži opäť nemala súpera. Majitelia Inpeku Peter Kuppé a Milan Kreškóci majú blízko k Štefanovi Hermanovi, ktorý s premiérovým bratom Ladislavom Ficom vlastnil niekoľko stavebných spoločností. Ich podnikateľským partnerom je aj Norbert Bödör, sused ministra poľnohospodárstva Ľubomíra Jahnátka a syn Jahnátkovho známeho Miroslava Bödöra, majiteľa súkromnej bezpečnostnej služby Bonul, ktorá za čias Smeru dostala od štátu množstvo lukratívnych zákaziek. Inpek pre nemocnicu dodal aj lineárny urýchľovač a nové parkovisko za 143-tisíc eur. Na naše otázky spoločnosť nereagovala.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite