Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bielenie pokračuje

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Nedávny škandál zabielenej zdravotnej karty malého dieťaťa a šikanovanie lekárky, ktorá na porušenie zákona upozornila, nie je v nitrianskej fakultnej nemocnici žiadnym izolovaným zlyhaním. Naopak, škandál bol výsledkom dlhodobého vnútorného fungovania tohto špitálu.

.najskôr známe fakty: V nitrianskej fakultnej nemocnici sa narodil chlapec so zápalom pľúc. V Nitre ho liečili gentamycínom, pričom mu zlyhali obličky a musel byť akútne prevezený do Bratislavy. Keď sa vrátil do Nitry, v prepúšťacej správe z bratislavských Kramárov sa spomínalo aj použitie lieku, ktorý viedol k zlyhaniu obličiek. Prednostka nitrianskej detskej a novorodeneckej kliniky Alena Ďurišová vtedy informáciu zatrela. Doktorka Zuzana Pechočiaková spolu s ďalšími štyrmi kolegami v auguste napísali na ministerstvo zdravotníctva list, kde sa sťažovali na spôsob, akým Ďurišová manažuje kliniku. V tejto sťažnosti sa spomínalo aj to, že zabielila dôležitú informáciu v zdravotnej karte dojčaťa.
Riaditeľ nemocnice a poslanec Smeru Jozef Valocký sprvu prednostku a protizákonné bielenie anamnézy malého pacienta zatĺkal. Po silnom mediálnom tlaku, keď o kauze informoval najmä denník Sme, priznal, že za úpravu v chorobopise je zodpovedná ona. No voči Pechočiakovej sa spustila ponižujúca represia od degradovania medzi začínajúce lekárky až po výmenu zámky na lekárskej izbe.
Ministerstvo pôvodne zatĺkalo tiež, no keď rodičia dieťaťa zverejnili vybielenú príjmovú správu, Valocký aj ministerstvo napokon Ďurišovú pustili k vode. Ďurišová dnes už nie je námestníčkou riaditeľa ani prednostkou: odvolala ju samotná Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. Perzekúciu Pechočiakovej a ostatných lekárov však nikdy nepotvrdil ani Valocký, ani ministerka Zuzana Zvolenská. „Ide o zlý signál pre verejnosť: keď sa lekár zastane pacienta, môže rátať s trestom,“ vraví Pechočiakovej kolega a šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Pechočiakovú nedávno lekárski odborári ocenili Cenou Dávid 2013 za odvahu v boji za lepšie zdravotníctvo.

.neslávna minulosť
Nešlo však o bežné ľudské zlyhanie, naopak, pravdepodobne šlo o výsledok dlhodobých pomerov a spôsob, akým sa Ďurišová prednostkou pred tromi rokmi stala (.týždeň 31/2010). Prednostom kliniky bol pred Ďurišovou rešpektovaný detský arytmológ a profesor Vladimír Milovský, ktorý mal s riaditeľom odborné spory. Valocký pritvrdil, zakázal mu napríklad mimo určených hodín pohybovať sa na klinike, ktorú viedol (profesor sa pritom vo svojej pracovni pripravoval aj na výučbu študentov). Valocký napokon spojil detskú kliniku s novorodeneckou a Milovského nahradila Ďurišová, žena s nižšou kvalifikáciou, no s nadpriemerne prejavovanou lojalitou k riaditeľovi. Tá následne degradovaného Milovského prevelila do príjmovej ambulancie (podobný trest, ako nedávno „udelila“ Pechočiakovej). Milovský následne podal výpoveď.
Ďalšieho prednostu traumatológie sa vtedy Valocký zbavil tak, že na neho vyrobili fiktívne obvinenie, že pacientom poškodil zdravie (samotní pacienti pochybenie odmietli). Za primára na tomto oddelení bol následne vybratý Šimon Kónya – mimochodom, ide o lekára, ktorý napísal znalecký posudok na Hedvigu Malinovú, na základe ktorého polícia usúdila, že nemohla byť zbitá.

.lekári odchádzajú
Čudné pomery na klinike však stále pokračujú. Ďurišová je po odvolaní oficiálne len sekundárnou lekárkou. Je jednou z dvoch neonatologičiek na oddelení, čo vedenie nemocnice uvádza ako dôvod, prečo ju ako ťažko nahraditeľnú nemohli prepustiť. Lekári z kliniky pritom tvrdia, že mnohí skúsení (nielen) neonatológovia by sa vrátili – ak by z kliniky odišla.
Odvtedy, čo sa Ďurišová stala šéfkou kliniky, totiž odišlo vyše dvadsať skúsených lekárov. Oficiálnym dôvodom boli personálne pomery na pracovisku, ale viacerí lekári z kliniky nám pod zárukou anonymity potvrdili, že skutočným dôvodom bola práve ona. Ďurišová podľa lekárov do vedenia kliniky stále neoficiálne zasahuje, hoci oficiálne ju riadi nová primárka. Výberové konanie na túto pozíciu tiež vzbudzuje pochybnosti. Keď sa o ňom lekári z kliniky dozvedeli, bolo už podávanie prihlášok uzavreté. Bežným štandardom pritom je, že o novom výberovom konaní vedia na klinike všetci dlho vopred. „Spýtali sme sa, prečo sme o tom nevedeli. Odpovedali nám, že to bolo zverejnené v Zdravotníckych novinách,“ tvrdia lekári.
Pre zlé pomery opustil kliniku aj jej bývalý primár Juraj Jakubička. Práve on po upozornení sestier prišiel na to, že s kartou malého Michala sa manipulovalo. „Môj názor na smerovanie kliniky a celej nemocnice všeobecne, a môj názor na prácu s ľudmi bol odlišný od vedenia,“ vraví Jakubička. „Mnohí kvalitní lekári odchádzajú preto, že pomery na klinike sú pre nich neakceptovateľné. Ak prednosta, primár či lekár na vedúcej funkcii nie je schopný vychovávať nových lekárov, jeho pôsobenie vo vedúcej funkcii je na zváženie.“    
 
.bielenie kontrolórov
Podľa dokumentov, ktorá nám sprístupnili rodičia malého Michala, sa za podozrivý dá označiť aj postup Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ako sme už spomenuli, Michal musel byť liečený antibiotikami vrátane gentamycínu. Keďže tento liek zároveň dokáže poškodiť obličky a sluch, pri jeho nasadení treba strážiť jeho hladinu v krvi. V Nitre mu ju nesledovali a dávky nekorigovali ani potom, ako moč bábätka začal indikovať zlyhávanie obličiek. Pre ich akútne zlyhanie Michala napokon previezli do Detskej nemocnice v Bratislave. O starostlivosti v Nitre svedčí aj informácia z ich prijímacej správy, že bábätko prijali „dehydratované a apatické“. Pritom dostatok tekutín je zvlášť dôležitý pri otrave liekom, aby sa znížila jeho hladina a jed sa dostal von.
Michalovi rodičia v lete minulého roka podali pre podozrenie z predávkovania gentamycínom podnet na Úrad pre dohľad. Ten v stanovisku z 13. decembra konštatoval, že „nezistil pochybenie“. Jeho záver sa pritom opiera o jedinú informáciu, prevzatú z prepúšťacej správy bratislavskej nemocnice, podľa ktorej bola hladina gentamycínu v norme. Lenže toto meranie sa uskutočnilo až sedem dní po tom, ako bol gentamycín vysadený, pričom jeho polčas rozpadu je 2,5 hodiny. Správa z bratislavskej detskej nemocnice pritom priamo konštatuje, že zlyhanie obličiek bolo pravdepodobne „navodené farmakologicky“, teda podávaním gentamycínu pri nedostatočnej hydratácii. Úrad pre dohľad tento aspekt nijako nevysvetlil. Primár Jakubička v tomto svoju bývalú kliniku bráni: dávky gentamycínu podľa neho prekročené neboli. „Poškodenie obličiek je možný vedľajší účinok, ktorý patrí k tomuto lieku. Ak mu v Bratislave namerali istú hladinu aj týždeň po vysadení lieku, mohlo to byť aj preto, že obličky už vtedy nefungovali správne, a preto liek vylučovali pomalšie.“
Pre nízky vek malého pacienta dnes ešte stále nie je jasné, či táto liečba nezanechá následky. Rodičia sa tak oprávnene domáhajú pravdy, kde nastala chyba. V januári poslali odvolanie, ktoré bolo pred pár týždňami postúpené z Nitry do Bratislavy.

.úrad pre zatĺkanie
Valocký má ako poslanec Smeru a blízky človek podpredsedu Smeru Pavla Pašku veľký vplyv. Ten zrejme zohral rolu aj pri kauze bielenie, ktorej prešetrovanie sa až do záujmu médií ocitlo v slepej uličke. Valocký po rozvode s manželkou žije s detskou lekárkou Olíviou Mancovou, ktorá je v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou riaditeľkou sekcie dohľadu. Práve táto sekcia bude rozhodovať o odvolaní rodičov malého Michala.
Mancová sa stala riaditeľkou sekcie minulé leto. Od jej nástupu do funkcie sekcia riešila päť námietok, ktoré sa týkali nitrianskej nemocnice, z toho ani jednu neuznala ako opodstatnenú (pri dvoch ešte nebolo rozhodnuté). Potenciálny konflikt záujmov úrad nevníma: „Riaditeľka tejto sekcie nie je poverená výkonom dohľadu, a teda nemôže byť ani v konflikte záujmov,“ odpovedala hovorkyňa úradu Soňa Valášiková.
Ku kauze bielenia sa riaditeľ Valocký a Alena Ďurišová odmietli vyjadriť, rovnako ako k pani Mancovej. Valocký nás namiesto toho upozornil, že nemocnica uzavrela minulý rok s kladným hospodárskym výsledkom.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite