Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Pripomenuli sme si Sviečkovú manifestáciu z 25. marca 1988. Bol to ďalší slávny osmičkový rok, sprevádzaný veľkou podpisovou akciou s viac ako 300-tisíc podpismi zo Slovenska, a tiež rok náboženských pútí s obrovskou účasťou mladých ľudí. Čo teda znamenali a predstavovali osmičkové roky v dejinách Československa a Slovenska?

Začalo sa to rokom 1918, no potom sa to cyklicky opakovalo. Ak plynul čas prirodzene, tak išlo o periódu 20 rokov, ak sa udalosti dramatizovali, perióda mala 10 rokov. A tých 20 rokov nie je náhodných, pretože je to čas generačného dozretia. Ľudia za 20 rokov dospejú, dvadsaťroční sa za rovnaký čas dostávajú k riadiacim funkciám a štyridsaťroční z nich po 20 rokoch pomaly odchádzajú.
Pri 20-ročných periódach išlo vždy o zavŕšenie alebo korektúru tých ideálov, ktoré stáli na ich počiatku. Ak išla slovenská elita v roku 1918 do politického spoločenstva s Čechmi s túžbou mať aj svoje politické postavenie, v dramatických udalostiach roku 1938 sa jej to svojsky splnilo. Potom prišiel revolučný vpád komunizmu v roku 1948, pre komunistickú elitu iste aj s ideálmi. Po dvadsiatich rokoch, v roku 1968, došlo k reparatúre týchto ideálov. Potom prišli spojenecké vojská a na Slovensku trvalo znovu 20 rokov, aby sa v spoločnosti nástojčivo nastolili požiadavky náboženskej a občianskej slobody. Potom došlo k dramatickým udalostiam a v roku 1998 bolo potrebné obrovské politické i občianske vzopätie, aby sme sa vrátili na trajektóriu demokracie a európskych štruktúr. To vzopätie bolo sprevádzané obrovskými nádejami pre slušný a korektný život, ktoré sa, žiaľ, nenaplnili. A tak sa asi znovu nevyhneme politickej i spoločenskej reparatúre. Prvé náznaky sa už objavujú, cesta k roku 2018 je už naznačená.
Mnohé osmičky znamenali drámu, ale väčšina z nich bola plná radosti a nádeje. A toto je teda optimistická správa!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite