Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA SA FOTIŤ: Palica na hromadné autoportréty
Podľa oxfordského slovníka sa slovom roka 2013 stala selfie – teda autoportrét fotený mobilom či tabletom, a to ešte netušili, že skutočná mánia príde až teraz. Ellen Degenres sa na Oscaroch samoodfotila spolu s ďalšími vysmiatymi hercami, tweetla a ďalšie dva milóny ľudí to poslali ďalej. Fotka obletela všetky médiá a spustila vlnu hromadných selfie po celej zemeguli. Odborníci na vši sa obávajú zvýšeného prenášania zvieratiek medzi mládežou, keď sa takto spolu hlava pri hlave fotia. Ale milovníkov samofotiek nič nezastraší a na Filipínach, kde toto hoby bujnie najviac, všetci zháňajú palicu Selfie Stick, vďaka ktorej sa dá držať elektronické zariadenie ďalej od tvárí všetkých objektov fotenia. Na filipínskom internete ju zoženiete približne za 20 dolárov.

NETREBA SA BÁŤ: Tabletka namiesto kolonoskopie
V 80 krajinách sveta vrátane susedného Česka či Rakúska sa už pacienti nemusia báť nepríjemného a často i bolestivého endoskopického vyšetrenia hrubého čreva – tzv. kolonoskopie. Namiesto neho môžu požiadať o vyšetrenie pomocou tabletky PillCam, ktorá má vnútri na oboch koncoch farebnú kamerku, ktorá fotí pomalú cestu po tráviacom trakte, trvajúcu asi osem hodín. Snímky sa posielajú do nahrávacieho zariadenia, ktoré má pacient pripnuté na hrudi, aby si ich neskôr mohol pozrieť lekár. Technológia je na svete už od roku 2001, ale fotky nie sú natoľko jasné, ako tie z klasického vyšetrenia, preto sa používajú v prípade, že takéto vyšetrenie nie je možné vykonať či dokončiť. Navyše, pilulka len sníma, nemôže v prípade potreby odstrániť polypy či nabrať vzorky.  Jedna pilulka stojí okolo 500 dolárov.

TREBA NOSIŤ: Slovenskú výšivku na tričku
Chvalabohu, dnes už nie je núdza o originálne slovenské tričká od šikovných mladých dizajnérov. Občas však človek zatúži po niečom výrazne slovenskom, ba priam lokálnom, aspoň z rodnej župy, ak nie z vlastnej obce. Napríklad po výšivke, ktorá bola v každej doline iná, mala typické vzory, techniky vyšívania aj farby. Vtedy môže siahnuť do prababkinej truhlice, alebo sa popozerať po stránke slovensky-folklor.sk, kde nájde tričká, košele, mikiny, vesty či šatky pre ženy, mužov i deti, ktoré sú dekorované motívmi výšiviek z 15 oblastí Slovenska, pričom sami si môžete kombinovať vzory a typy odevov. Sú to všetko štylizácie, citácie, nie otrocké kópie originálov, výšivka je strojová, nie ručná. Na ručné práce sa musíte podujať sami, alebo predsa len navštíviť prababičku.

TREBA OCENIŤ: Festival Radio_Head Awards 2013
Kto z hudobníkov tentoraz získa Rádiové hlavy, sa dozviete v nedeľu večer v Starej tržnici v Bratislave, alebo cez živý prenos na internete. Novinkou súťaže nie sú len dve žánrové kategórie  džez a klasika, ale aj dvojdňový festival v troch sálach Slovenského rozhlasu v piatok a sobotu. V nich sa bude odohrávať koncertná prehliadka toho najlepšieho z hudobnej ponuky Rádia_FM a Rádia Devín. Počas dvoch dní budú môcť návštevníci festivalu zažiť svetové hudobné premiéry, minuloročných víťazov Radio_Head Awards, ale aj hudobnú poctu Marekovi Brezovskému či organový koncert Philipa Glassa v podaní Fera Királya. Vstup na koncerty bude voľný, ale vstupenky si treba dopredu rezervovať.  V chilloutovej zóne Átria nájdete popri občerstvení a hudbe DJ-ov z Nu Spirit Clubu aj stánok .týždňa.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Nezaslúžene v tieni Občana Kana
Skvelých Ambersonovcov  (The Magnificent Ambersons, 1942) nakrútil extrémne talentovaný Orson Welles bezprostredne po Občanovi Kanovi podľa rovnomenného románu, ovenčeného Pulitzerovou cenou od amerického a u nás prakticky neznámeho spisovateľa Bootha Tarkingtona. A keďže predmetný román v českom či slovenskom preklade nikdy nevyšiel, Wellesov film je vlastne jednou z mála možností, ako sa dozvedieť, o čom je. Mal by totiž byť pomerne dôležitý, podľa nejedného prehľadu ide o jeden zo sto najvýznamnejších amerických románov dvadsiateho storočia. Welles síce nad finálnou podobou filmu stratil kontrolu, avšak ťažko posúdiť, či je to naozaj problém. Film je totiž výborný. Len škoda, že nakoniec, ako všetky ostatné Wellesove filmy, azda s výnimkou Procesu, zostal v tieni Občana Kana. Piatok, 28. marca, Dvojka, 21.55.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite