Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Spisovatelia, tí slávnejší a zväčša mŕtvi, sa pomerne často stávajú hlavnými postavami v románoch a poviedkach iných spisovateľov, zväčša menej slávnych a živých. Niekedy preto, že žili natoľko inšpiratívne a zaujímavé životy, že by bolo priam škoda beletristicky ich nespracovať, inokedy preto, že síce takéto životy nežili, ale mohli by. Takéto romány a poviedky sú vtedy dobré, ak čitateľovi viac dávajú, ako od neho chcú. Je, samozrejme, fajn, ak sa čitateľ orientuje v intertextovej sieti, ak vie, na čo, kedy a prečo autor odkazuje, zároveň ale nesmie byť prekážkou, ak to čitateľ nevie.

Občas sa stane, že živý neznámy spisovateľ nepíše o mŕtvom známom spisovateľovi, ale jeho menom pomenuje celkom inú postavu. Nie alter ego, nie tieň, nie fiktívny charakter vytláčajúci pôvodnú osobu, ale niekoho úplne iného, žijúceho inde, inokedy, inak. Napríklad odroňa a hromotĺka, agresívneho a s mdlým rozumom, ktorý by sa za normálnych okolností volal, povedzme, Bill Strong, ale autor ho nazve Franz Kafka. Akože paradox, či čo, a už to nie je len tak, ale rovno postmoderna.
A niekedy ani to nie a autor alebo autorka si vystačia s predpokladom, že čitateľ si radšej bude čítať o dievčati Marry Shellyovej, pomenovanej po slávnej spisovateľke, ako o dievčati XY, pomenovanej len tak. Aspoň tak sa to môže zdať v prípade vlani vydaného debutového románu americkej spisovateľky Cat Wintersovej In the Shadow of Blackbirds, ktorého český preklad Ve stínu dravých ptáků sa už veselo predáva i u nás.
Ve stínu dravých ptáků je melancholická retro duchárčina, nekroromantický softhororový príbeh, balansujúci na hranici gýča, ktorý by mal urážať každého gramotného jedinca, problém je, že vlastne neuráža. Vraj román programovo zacielený na tzv. Young Adult, mladých dospelých, čo je dnes údajne samostatný žáner, ale skôr pôjde iba o marketingový kalkul, namierený smerom k čitateľom, ktorým sa nepáči označenie  literatúra pre deti a mládež. A dobre, aspoň im Mary Shelly nebude cudzia, keď príde na rad Frankenstein.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite