Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Nemečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Komu by ste viac verili: svojmu bývalému ministrovi obrany, alebo americkému veľvyslancovi? Nie, to je príliš ľahká otázka. Takže: veríte viac pražskému lekárovi, alebo alabamskému obchodníkovi s plechmi?

U pražského Mestského súdu minulý pondelok vyvrcholil proces s Martinom Bartákom, zatiaľ najvyšším úradníkom stíhaným za korupciu (býval námestníkom na obrane, v rokoch 2009 až 2010 dokonca úradníckym ministrom). Zo Štátov priletel svedčiť William J. Cabaniss, veľvyslanec v Prahe z rokov 2004 až 2006. Hovoril impozantne, ako sa na bývalého výsadkára z jednotky Rangers a alabamského patricija patrí. Ale aj keď bol ochotný prisahať na Bibliu, nevyznelo to tak, ako si obžaloba priala. Barták sa totiž obhajuje mimoriadne dobre.
Celá historka je zvláštna. Pri návšteve českej vládnej delegácie na strelnici vo Virgínii vo februári 2008 bol prítomný aj Cabaniss; vtedy už nie veľvyslanec, ale predseda dozornej rady Tatry Kopřivnice, ktorá mala problémy s dodávkou nákladiakov pre armádu. Praskali im nápravy, a Tatra preto vypovedala zmluvu subdodávateľom. Barták sa k nemu naklonil a mal povedať, že „za pár miliónov by sa všetky problémy vyriešili“.
Martin Barták je tiež zvláštny: neurochirurg s dvoma atestáciami, ktorý opustil špičkovú nemocnicu Na Homolce a pridal sa k expertom ODS na armádu. Bystrý, bohatý, bezohľadný, bojovný – ako ukázal aj na súde. Namietal, že v prítomnosti tridsiatich ľudí (vrátane premiéra Topolánka) by o úplatok žiadal len cvok, že Cabaniss roky mlčal, hoci mohol informovať FBI... Celé je to podľa neho nedorozumenie: mal vraj na mysli, že Tatra musí spor so subdodávateľom finančne urovnať.
Novinár vo mne verí viac americkému diplomatovi s vojenskou cťou ako politikovi z dekadentného obdobia ODS. Ale právnik vo mne si nemôže pomôcť: pri všetkej úcte k českej protikorupčnej kampani, takéto slovo proti slovu ešte nikoho neodsúdilo.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite