Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ušami Michala Kaščáka

.michal Kaščák .časopis .osobnosti

Je úžasné sledovať ošiaľ všetko zaznamenať. Na koncertoch ľudia nepozerajú na pódium, ale na displeje telefónov, či sa im dobre nahráva to, čo si potom doma nepustia.

Je úžasné sledovať ošiaľ všetko zaznamenať. Na koncertoch ľudia nepozerajú na pódium, ale na displeje telefónov, či sa im dobre nahráva to, čo si potom doma nepustia.
Hudba nebola nikdy taká lacná, na internete sú jej tony zdarma, denne pribúdajú nové a nové veci. Madonna by v 19. storočí hrala len na dvore nejakého Höhenlöha, teraz zahrá hocikde. Aj na súkromnom večierku hocikoho, napríklad brunejského sultána (zaujímalo by ma, či tam tiež vyzýva na svetový mier. Podľa mňa si mu za príplatok sadá na kolená ako kedysi naše speváčky v estrádach pracujúcim). Ani dobrej hudby nebolo vďaka lacným nahrávacím technológiám a ľahkému šíreniu na internete (aj starých vecí samozrejme) nikdy medzi poslucháčmi tak veľa, len treba mať trpezlivosť brodiť sa tým obrovským hudobným oščadničiskom. Klipy – kedysi výsada hviezd.
Teraz sa môže presadiť aj Dušan Jarjabek (dlho som ho nespomenul) s dobrým nápadom (nepravdepodobné, ale buďme tolerantní...). To všetko smeruje ku koncu klasických vydavateľstiev, čo je už bežnou témou. Pochopili všetci. Spice girls v kŕči vydávajú výberovku, s nimi Rolling stones a milión ďalších, ešte aj Led Zepellin zahrá na rozlúčku. Radiohead prichádzajú s fígľom desaťročia – zadarmo na sieti polokvalita, za extrémne peniaze CD s bonusmi. Chceš sa ešte dotknúť minulosti? Tak plať. Prince rozdáva CD s bulvárnym denníkom, je to označené za revolúciu  (podobné revolúcie sa robia roky, CD sa dávajú napríklad k prepravkám s malinovkami). Zafungovalo to  –  vzápätí vypredal 21 koncertov v londýnskej hale. Niekde som čítal, že katastrofálne na  zániku vydavateľov bude, že zisk z predaja hviezd nebude mať kto venovať napríklad na šírenie etno hudby a na nové talenty. Buhaha. Kto nahrá chudobného umelca z Afriky? Napríklad miestna Jana Belišová... (Jana mapuje staré rómske piesne na Slovensku, poznámka mňa, skratka pozn. mň.). Alebo nikto. Najväčší kúsok urobí ten, čo nahrá jednu-dve skvelé pesničky ako návnadu a zvyšok bude hrať len naživo, na koncertoch zabráni rafinovanými rušičkami nahrávaniu a všetko bude len o tom danom okamihu. Vypredá viac koncertov ako Prince a u sultána mu bude Madonna robiť predkapelu. To bude ošiaľ na zošalenie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite