Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Do kláštora prišla penitentka. Vraví, že je pekne, tak nech sa spovedáme vonku. Súhlasím. Počas spovede príde do parku umenia partička mladíkov + jedna dievčina. Pofajčievajú a voňavý dym z marihuany zapĺňa celý park. Dievčinu to dusí. Po spovedi prichádzam k nim. Z diaľky začujem šepot: „Uvidíte, ako nás bude buzerovať“. Priateľsky podávam každému ruku, pozriem do očí, poviem svoje meno. Čudujú sa, odkiaľ viem toľko o „tráve“. Všimnú si pod mojím sakom tenkú štólu. „Vy ste farár?“ „ Áno som“. A vtedy vypukla debata.

O tom, akí sú sklamaní z cirkvi a z jej hodnostárov, ako cirkev nič pre nich nerobí, iba sa stará o prachy. Nehovorím nič, chcem len veľa počúvať. Niektorých čaká maturita, iní už majú rok po nej a márne sa snažia dostať na výšku. Vravia, že túžia po spravodlivosti, mieri a šťastí. Mám sa za to pomodliť. Snažím sa na ich rozpoloženie pozrieť ich očami. Pri rozlúčke ich pozývam hrať futbal na náš dvor. Možno prídu. Je nádherný teplý slnečný deň a oni potrebujú vľúdne počúvajúce srdce, a nie tony ústnych chrličov. Od rodičov dostavajú len výčitky. Aj ľudia v spovednici chcú vnímavo naslúchajúcich kňazov. Aj občania štátu si žiadajú načúvajúcich politikov.
Práve som sa vrátil z divadla. Hrali Kumšt. Chlapík tam kúpil prázdny bielo-biely obraz na bielom plátne za 200-tisíc a bol pred kamošmi frajer, že pozná umenie. Oni zúria nad nezmyselnosťou toho všetkého. Dialógy aj monológy prúdia a sú tragikomické.  Ako keď traja bývalí prezidenti hľadajú po sebe dôstojného nástupcu. Nadchádza víkend s bipolárnou voľbou. Jedna sa javí ako mačka vo vreci, ktorá môže prekvapiť. Milo alebo nemilo. Avšak vie načúvať. Druhá sa javí ako šelma vypustená z vreca. Predstavuje údiv len v jednom smere. A chrlí tony slov.
Prezident zvykne temer všade štátotvorne visieť v ráme na stene.
Ja hľadám obraz a nie rám....

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite