Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Ukrajina k EÚ Rusko minulý týždeň oficiálne pripojilo Krym k svojmu územiu, aj keď svet tento akt neuznal za zákonný. Západ reaguje sankciami, medzi ktorými sú však najmä tie politické a málo účinných ekonomických. Moskva s nevôľou nesie, že Európska únia podpísala dohodu o bližších vzťahoch s Ukrajinou. Zatiaľ ide len o politickú časť zmluvy, ktorú v novembri nechal ležať na stole Viktor Janukovyč, a tým vyvolal hnev na Majdane.

Predseda Rady pre Európu Herman Van Rompuy však v prejave uviedol, že je to len začiatok. „Onedlho,“ povedal, „očakávame podpísanie zvyšných častí, v neposlednom rade ekonomických ustanovení, ktoré spolu s tými politickými tvoria jeden nástroj.“ EÚ navyše pomohla Ukrajine oslobodením jej tovaru, vyvážaného do únijných krajín, od cla. Je to len dočasné opatrenie. Herman Van Rompuy ocenil vôľu Ukrajincov kráčať smerom k Európe, zároveň im pripomenul, že na Ukrajine by mali budovať demokratickú spoločnosť, ktorá dokáže ochrániť všetky svoje skupiny, aj menšiny.
.mg

Ešte koncom minulého týždňa prebiehalo pátranie po lietadle Malaysia Airlines MH370, ktoré zmizlo 8. marca na trase Kuala Lumpur – Peking. V južnej časti Indického oceánu boli údajne videné predmety, ktoré mohli patriť k troskám.
Pobaltské krajiny sa obávajú, aby sa Rusko nerozhodlo pre ozbrojenú „ochranu“ svojich tamojších menšín tak ako na Kryme. Rusko vyslalo výstrahu Estónsku. Nesúhlasí s tým, že estónski Rusi musia kvôli občianstvu preukázať znalosť estónčiny.
Východoeurópske členské krajiny NATO sa majú zúčastniť na vojenskom cvičení, ktoré sa odohrá v Poľsku na základni Lask. Okrem Slovenska sa zúčastnia vojaci z Estónska, Lotyšska, Litvy, z Rumunska, Maďarska a Česka.
Iránsky prezident Hasan Rúhání predniesol prejav pri začiatku perzského nového roka. Zaviazal sa riešiť medzinárodnú izoláciu svojej krajiny. Sľúbil, že ešte tento rok bude podpísaná dohoda o jadrovom programe, ktorá umožní zrušenie ekonomických sankcií, čo škodia Iránu.

Osobnosť: Pham Viet Dao/
Vietnamský bloger bol za kritiku vlády zatknutý a odsúdený na 15 mesiacov väzenia. Súd ho uznal vinným z tzv. zneužívania demokratických slobôd a poškodzovania štátu. Dao, bývalý predstaviteľ ministerstva kultúry, kritizoval vo svojich blogoch vietnamskú vládu.

Antiosobnosť: Recep Tayyip Erdogan/
Turecký premiér považuje internet za hrozbu. Dal zablokovať Twitter, cez ktorý Turci šírili obvinenia, že Erdogan je skorumpovaný. Jeho krok kritizovala EÚ, ale aj turecký prezident Abdalláh Gül. Erdogan sa bojí volieb. Regionálne budú v apríli, prezidentské v lete.

Citát/
Recep Tayyip Erdogan: „Mienka medzinárodného spoločenstva ma nezaujíma. Všetci uvidia silu Tureckej republiky.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite