Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA BYŤ DISKRÉTNY: Inteligentné a nenápadné hodinky
Zdá sa, že prvá vlna všelijakých futuristicky pôsobiacich náramkov, ktoré doďaleka kričia: ja som najmodernejšia technológia, sa už cez svet prehnala a opäť sa dostáva k slovu jednoduchosť. Zvlášť v dizajne hodiniek vždy platilo, že tie najlepšie majú majstrovstvo ukryté vnútri a nepotrebujú upútavať extravagantným dizajnom. Maďarský nezávislý dizajnér Gábor Balogh predstavil presne takýto koncept inteligentných hodiniek na portáli Behance.net. Majú klasické telo hodiniek značky Triwa Havana a hladký kožený remienok, aj ciferník pôsobí, akoby to boli ručičkové hodinky. Vnútri sa však skrýva najmodernejšie vybavenie, ktoré na kruhovom displeji elegantne zobrazí okrem času aj navigáciu, meranie tepovej frekvencie, stopky, poznámky. Tieto hodinky si nikde nekúpite, je to len koncept a inšpirácia pre technologické firmy.

TREBA BYŤ PRIEMERNÁ: Bábika s realistickými proporciami
Dievčatkami najobľúbenejšia a dospelými najkritizovanejšia bábika na svete Barbie sa v tomto roku dožije 55 rokov. Prežila už všelijaké útoky a pravdepodobne prežije i tento najnovší, ktorý sa stretol s veľkou pozornosťou a potleskom všetkých médií. Mladý umelec z Pittsburgu Nickolay Lamm najprv vytvoril model bábiky, ktorá má normálne miery priemernej devätnásťročnej dievčiny, je brunetka a je oblečená v obyčajných šortkách, teniskách a košeli. Keďže žiadna z hračkárskych firiem o jeho priemerne krásnu bábiku neprejavila záujem, rozhodol sa, že ju bude vyrábať sám a potrebných 95-tisíc dolárov na rozbeh získa cez crowdtilt.com od ľudí. Podarilo sa mu stanovený finančný limit presiahnuť viac ako štvornásobne, takže prvé šťastné dievčatká by sa s Lammily mohli bez ujmy na psychike pohrať už v novembri 2014.

TREBA SA ZACHRÁNIŤ: Bunda poslednej záchrany
Pre milovníkov adrenalínových športov aj dobrodruhov púšťajúcich sa do nehostinných a studených končín sveta je určená bunda Life Tech jacket, vytvorená pre juhokórejskú značku Kolon Sport londýnskou spoločnosťou Seymourpowell. Bunda ma zapracované elektronické zariadenia aj s náhradnými zdrojmi, popruhy na nosenie zraneného partnera aj balíček prvej pomoci. Vo výbave je nositeľný generátor s veternou turbínou, ktorý je pripnutý počas dňa na pleci a dá sa napojiť na smartfón alebo GPS. V noci sa dá turbína pripnúť zase na stan. Samotná bunda má tepelnú vložku, ktorá pomocou inteligentnej technológie Heatex udržuje nositeľovu teplotu na bezpečnej úrovni aj v tých najchladnejších oblastiach. Dostupná je v zelenej a žltej a stojí dva milióny juhokórejských wonov, čo je cca 1 345 eur.

TREBA POČÚVAŤ V KINE: Hudobné filmy s výborným obrazom a zvukom
Filmový publicista Miro Ulman miluje hudbu a film a najradšej oboje dokopy. Už dávno sníval o cykle zameranom na záznamy koncertov, dokumenty o hudobníkoch, spevákoch či skladateľoch, životopisné filmy i hrané snímky, v ktorých tvorí hudba významnú zložku. To sa mu už dlhší čas darí robiť v bratislavskom klubovom kine v cykle pod názvom Music & Film v kine Lumière. Minulý mesiac na premietaní koncertu britskej kapely Muse v Ríme sa dokonca tancovalo, takže projekcia dostala naozajstnú koncertnú atmosféru. Túto stredu predstaví Ulman v slovenskej premiére film zo svetového turné z roku 1976 hudobnej legendy: Paul McCartney & Wings: Rockshow. Film mal svetovú premiéru v kinách v roku 1980, v roku 2013 bol reštaurovaný obraz aj zvuk z pôvodného záznamu.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Film preťažený významom
Ak by sme verili všakovakým filmovým rebríčkom, prehľadom, zoznamom a hitparádam, Občan Kane (Citizen Kane, 1941) by mal byť najdôležitejším, najlepším, najrešpektovanejším, a tak ďalej filmom vôbec. Či to tak je, alebo nie, laik nemá šancu zistiť, pokiaľ sa neorientuje v dejinách kinematografie aspoň do tej miery, aby dokázal oceniť zásadnú zmenu filmovej gramatiky, ktorú film  priniesol. Ale to je v zásade jedno, lebo Občan Kane dosiaľ funguje aj ako obyčajný nenudiaci divácky film, na atmosfére beznádeje a čoraz väčšieho odcudzenia vystavaný príbeh mediálneho magnáta opantaného čoraz väčšou mocou. Občan Kane je pritom celovečerným filmovým debutom Orsona Wellesa, ktorý síce nakrútil hneď niekoľko ďalších výnimočných filmov, ktoré však už neboli tak preťažené významom.  Piatok, 21. marca, Dvojka, 21.55.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite