Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V mene zákona, vypni mobil!

.alexander Mravčák .časopis .lifestyle

Až štyridsať percent krádeží vo veľkých amerických mestách sa týka mobilného telefónu. Technológia, ktorá tomu má zamedziť, by však nemala skončiť v nesprávnych rukách a otočiť sa proti tým, ktorým má slúžiť.

Nie je zvykom, aby zákon pojednával o softvéri mobilného telefónu. Uprostred februára sa však taký objavil v senáte Spojených štátov amerických. Ak návrh prejde, výrobcovia mobilných telefónov budú musieť každé zariadenie vybaviť možnosťou diaľkového vypínača. To znamená, že ak vám niekto ukradne mobil, budete z neho môcť cez internet vymazať všetky dáta a permanentne zablokovať jeho používanie. Znie to celkom dobre. Vďaka tomu by sa zlodejom neoplatilo kradnúť mobily, lebo nefunkčný telefón si nikto nekúpi. Uľavilo by sa aj polícii. Podľa údajov Federálnej komunikačnej komisie (FCC) sa vo veľkých amerických mestách týka mobilov 30 až 40 percent krádeží, v New Yorku až 45. Niektoré prípady sa končia smrťou pôvodného majiteľa.

.na Ukrajine
A teraz iný príbeh. Dňa 21. januára sa v Kyjeve na demonštrácii na Majdane stretlo niekoľko tisícov ľudí. Postupne im začali pípať mobily s touto esemeskou: „Vážený zákazník, boli ste zaregistrovaní ako účastník hromadného nepokoja.“ Vláda v tomto prípade lokalizovala protestujúcich pomocou telefónnych veží a ak by situácia išla iným smerom, je možné, že dnes by niekoľko tisícov ľudí stálo pred súdom. Svedok – mobil. Technológia, ktorá má slúžiť používateľovi, môže byť veľmi ľahko otočená proti nemu. „Nič nie je naozaj vaše, ak je to na cudzej sieti,“ píše stĺpčekár Information Weeku Thomas Claburn, ktorý sa snaží upozorniť na odvrátenú stránku zákona, ktorý bol predložený do senátu.
Ak by mal každý mobil diaľkový vypínač, Janukovyč by sa počas protestov nemusel uspokojiť iba s esemeskami alebo odstavením vysielača, ktoré mohol použiť už vtedy – ale permanentne zablokovať a tým úplne znehodnotiť mobily všetkým ľuďom. Bez telefónov by sme navyše nevideli z Ukrajiny či z ďalších podobných situácií veľké množstvo z publikovaných fotografií. Profesionálni fotoreportéri totiž nie vždy stihnú zareagovať tak rýchlo ako človek na pľaci so smartfónom.

.vypnuté siete
Je nutné uviesť, že niektorí výrobcovia (Samsung, Apple) už dnes funkciu diaľkového vypínača vo svojom telefóne ponúkajú a používatelia to rozhodne nevnímajú negatívne. Prináša to však so sebou aj odvrátenú stránku sveta, ktorému technológie prerástli cez hlavu. Je otázkou ďalšieho rokovania, ako presne sa bude finálna verzia zákona odlišovať, nie je však nepredstaviteľné, že možnosť odstaviť mobil na diaľku by získala aj polícia a prostredníctvom nej vláda. Aj keď podobná vec zatiaľ zneužitá nebola, v iných oblastiach už štáty svoju silu demonštrovali.
Napríklad vypnutím mobilného signálu. Urobil to zosnulý egyptský diktátor Husní Mubarak, keď odstavil sieť na Námestí olobodenia, kde sa zhromažďovali demonštranti. Podobná situácia sa zopakovala v tom istom roku aj v Amerike. Keď chceli ľudia v San Franciscu demonštrovať na zastávkach verejnej dopravy proti zastreleniu muža dopravným policajtom, v okolí zastávok vypli signál. „Štvrtkové protesty sa nakoniec nezhmotnili, pravdepodobne vinou toho, že narušenie mobilného signálu sťažilo organizáciu a koordináciu,“ napísala vtedy organizácia EFF, ktorá podobný krok prirovnala k diktátorskej cenzúre.

.auto ako zbraň
Diaľkové vypínače by sa nemuseli vzťahovať len na mobily. Na internet sa pripája čoraz viac vecí, môže byť všade, aj v automobiloch. Hovoria o tom uniknuté dokumenty, ktoré sa v januári dostali do rúk redakcii britského Telegraphu. Podľa nich EÚ zvažuje, že od výrobcov áut bude vyžadovať zabudovanie podobnej núdzovej brzdy. Ak by policajt prenasledoval unikajúceho zločinca, stačilo by mu zrejme na centrálu ohlásiť evidenčné číslo a auto pred ním by zastalo. Už žiadne naháňačky ako z Kobry 11, ani zbytočné obete. Aké riziko nesie so sebou tento zlepšovák, ukazuje prípad z Texasu z roku 2010. Zamestnanec autosalónu vtedy zablokoval stovku áut zákazníkov z pomsty za to, že ho šéf prepustil.
Alebo fiktívny príklad: hacker sa nabúra do systému a zabrzdí auto, ktoré na diaľnici ide do zákruty. Znie to bizarne, ale podobné záhady sprevádzajú smrť novinára Michaela Hastingsa. Reportér, ktorý písal počas vojny z Iraku a po návrate sa venoval politickým témam pre Rolling Stone a BuzzFeed, prišiel o život v roku 2013 pri automobilovej nehode. Nadránom v Los Angeles vo svojom mercedese vo vysokej rýchlosti nabúral do palmového stromu. Podľa informácií LA Weekly krátko pred smrťou pracoval na článku o CIA, čo logicky rozprúdilo konšpiračné teórie, podľa ktorých bolo jeho auto hacknuté a ovládané na diaľku. Či už je to pravda, alebo nie, s dnešnými technológiami je to reálne, čo pre Huffington Post potvrdil Richard Clarke, ktorý pracoval v Bielom dome ako koordinátor pre bezpečnosť.
Diskutuje sa aj o využití vypínača v zbraniach. Už teraz sú vo vývoji technológie, ktoré zbraň odblokujú len po priložení elektronickej karty alebo podobného zariadenia. Je pravda, že to zabraňuje náhodnému zneužitiu napríklad deťmi. Opäť si však treba dať pozor aj na sporný dopad, keď vláda alebo schopnejší hackeri vypnú zbrane znepriatelenej skupine. Skomolený citát Benjamina Franklina hovorí, že ten, kto obetuje slobodu, aby získal bezpečnosť, si nezaslúži ani jedno. Aj keď za jeho éry mobily a autá nejestvovali, vzťahuje sa rovnako dobre aj na ne.
Autor je spolupracovník .týždňa

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite