Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sci-fi

.yoani Sánchez .časopis .klub

Medzi to najcennejšie, čo som ako dieťa vlastnila, patrila zbierka kníh sci-fi literatúry. Prevracanie stránok týchto knižiek zaplnilo dlhé hodiny môjho života, vďaka nim som mohla spoznať iné svety a – keď som chcela – unikať tak z plochej reality. Mojej sestre sa najviac páčili príbehy o ďalekých planétach, vesmírnych lodiach a mimozemských civilizáciách. Ja som preferovala fantastické príbehy, ktoré pôsobili realistickejšie, pri ktorých som cítila, že sa môžu niekedy stať. Medzi moje obľúbené témy tak napríklad patrili cesty v čase, vedci manipulujúci s genetikou, oživené stvorenia z dávnych dôb.

Po boku Karla Čapka, Isaaca Asimova, Daíny Chavianovej, Stanislawa Lema či Oscara Hurtada sa moje dospievanie stalo plné robotov, humanoidov, magických bytostí, lietajúcich tanierov či vzdialených galaxií. V tých rokoch boli preložené a uverejnené rôzne zbierky sci-fi poviedok, edícia mala žlté stránky a zle čitateľné písmo. V našej knižnici tak mala svoje čestné miesto Marťanská kronika, zbierka Chladný vzduch a Volanie Cthulhu, geniálne knihy Raya Bradburyho aj román Obchodníci s vesmírom. Všetky tie knihy pre nás boli ako brána do iných dimenzií.
Nedávny medzinárodný veľtrh kníh v Havane tiež predstavil ukážky autorov tohto žánru. Z kubánskych spisovateľov napríklad José Miguela Sáncheza, ktorý píše pod pseudonymom Yoss. Spomedzi zahraničných autorov vynikal Rus Sergej Lukjanenko. Chýbali ale mnohé ďalšie slávne tituly uplynulého desaťročia, keďže sci-fi sa stále vyvíja a o čitateľov nemá núdzu. Hlavným dôvodom tohto zlyhania je, samozrejme, nedostatok finančných prostriedkov. Miestne vydavateľstvá si nemôžu dovoliť zaplatiť za autorské práva. Ale žáner sci-fi sa aj podceňuje a často sa nedokáže presadiť medzi žánrami, ktoré sa prekladajú a vydávajú. Fantáziu však napriek tomu nemožno potlačiť. Tak, ako sa nedá potlačiť túžba po objavovaní niečoho viac, než len  reality. A to nás, milovníkov sci-fi, ženie vpred.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite