Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmení Nadella Microsoft?

.časopis .profil

Microsoft má od februára nového, v poradí tretieho šéfa. Steva Ballmera vystriedal na poste výkonného riaditeľa Satya Nadella. Ind, ktorý v Microsofte pracuje už 22 rokov, by mal byť hnacím motorom zmien.

Nového výkonného riaditeľa hľadali v Microsofte približne päť mesiacov. Uvažovalo sa o ľuďoch zvnútra firmy, ale napríklad aj o Alanovi Mulallym z automobilky Ford. Mulally a ďalší „outsideri“ však napokon cúvli. Obávali sa, že by im pri rozhodovaní príliš zväzovala ruky silná dvojka predchodcov – Bill Gates a Steve Ballmer.
Bill Gates síce opustil pozíciu predsedu správnej rady, ale nie preto, aby sa stiahol do úzadia. Naopak, bude sa väčšmi angažovať pri určovaní ďalších firemných stratégií ako poradca pre technológie. A dedičstvo Steva Ballmera vo firme silno cítiť.
Po Billovi Gatesovi na vyprázdnené miesto šéfa správnej rady prišiel jej dlhoročný člen John Thompson. Thompson otvorene priznal, že firemná kultúra Microsoftu potrebuje zmeny – a dodal, že tie zmeny budú v kompetencii Satyu Nadellu.

.jeden z množstva Indov
Satya Nadella dostal úlohu vytvoriť z mamuta, akým je Microsoft, niečo šikovnejšie, pohyblivejšie a viac cool. Microsoft, a to priznal aj sám John Thompson, sa totiž nachádza v podobnej situácii ako firma IBM na začiatku deväťdesiatych rokov, keď prišla o monopol a čelila konkurencii menších, agilnejších firiem. Aj monopol Microsoftu sa môže rozplynúť. Čo bude potom? Dnes je Microsoft z hľadiska trhovej kapitalizácie až štvrtý za Applom, Exxon Mobilom a Google.
Satya Nadella vie, že Microsoft potrebuje prísť s radikálnymi inováciami, potrebuje viac počúvať zákazníkov, zachytiť ich nálady aj rozmary a prostredníctvom produktov, ktoré im ponúka, jasne dať najavo, že rešpektuje ich potreby.
Možno nie je náhoda, že Satya Nadella v tejto súvislosti zdôrazňuje svoj indický pôvod a čerpanie z tradícií, kde je na prvom mieste pokojné načúvanie ostatným, nie uspokojovanie vlastného ega. Zároveň ubezpečuje akcionárov, že je dostatočne pevný pri rozhodovaní, takže potrebné zmeny vykoná.
Nadella sa narodil pred 46 rokmi v indickom Hyderabade, vo vzdelanej rodine. Jeho otec bol štátny úradník, istý čas zastával funkciu tajomníka vtedajšieho premiéra Raa.  V Indii vychodil Satya Nadella základnú aj strednú školu, potom šiel na univerzitu. Vyštudoval odbor elektronika a telekomunikácie, pretože počítačové technológie sa na univerzite v Manipale, kam chodil, v tom čase ako samostatný odbor nevyučovali. Dnes oceňuje, že práve z tejto školy si priniesol zmysel pre detailné porozumenie technickým zariadeniam. Vysťahoval sa do USA a venoval sa štúdiu počítačov na University of Wisconsin-Milwaukee. Neskôr získal v Chicagu ešte diplom z ekonómie.
Nadella istý čas pracoval pre Sun Microsystems, v roku 1992 sa stal zamestnancom Microsoftu. V deväťdesiatych rokoch začali pre Microsoft pracovať tisícky Indov. Bill Gates si v tom čase uvedomil obrovskú silu Indie ako trhu pre produkty aj ako zdroja nových talentov. Dnes je pobočka Microsoftu v Hyderabade najväčšou zo všetkých, ktoré sídlia mimo americkej pôdy. Ako píše Times of India, zo stotisíc zamestnancov Microsoftu tvoria až 5 000 indickí občania.

.mediátor so širokým úsmevom
Satya Nadella má dnes americké občianstvo, v Microsofte rešpektovanú pozíciu a odhodlanie doviesť firmu do lepšej budúcnosti. Môže sa mu to podariť aj preto, že vo firme pracoval na rozličných postoch, venoval sa jeho hlavným produktom, ale aj online službám ako Bing, MSN a cloudovej platforme Azure. Práve oblasť cloudového biznisu je mu mimoriadne blízka a takisto aj mobilné technológie. Aj preto by mohlo byť jeho líderstvo prínosom pre Microsoft – firmu, ktorá až pridlho venovala takmer výhradne softvéru a dopustila sa chyby, lebo nerozpoznala presun k dôrazu na hardvér a na mobilné technológie.
Okrem odborných predpokladov má Nadella ešte jedno výrazné plus – povesť mediátora, nie diktátora. Pod jeho šikovným vedením sa v Microsofte urovnalo veľa sporov ešte skôr, než stihli prepuknúť vo veľkom. To by sa mohlo hodiť, takisto ako typický široký úsmev, s ktorým väčšinou vystupuje na verejnosti. Kým Steve Ballmer sa preslávil výbušným temperamentom a tiež nie najlepším obchodným úsudkom (pri vzniku iPhonu mu predpovedal totálny obchodný neúspech), Nadella sa môže do dejín Microsoftu zapísať mäkkou revolúciou. Na tú tvrdú pravdepodobne nebude mať povahu.

.pridlho v Microsofte
A to je možno problém. Paradoxne, najväčšie obavy z Nadellovho pôsobenia na čele Microsoftu vyvoláva práve fakt, že tam pracuje už pridlho. Dvadsaťdva rokov v jednej firme môže totiž znamenať aj prílišnú previazanosť s korporátnou štruktúrou a zvykmi. A tiež ochotu ustupovať zavedeným trendom, rešpektovať dlho prítomné autority (napríklad Billa Gatesa a tiež Steva Ballmera). Zmeny v Microsofte totiž môžu byť ešte veľmi bolestné aj pre ľudí, ktorí mu obetovali dlhé roky života. Ako ich bude presadzovať navonok pokojný usmievavý Ind, ktorý má povesť, že vie vyjsť dobre takmer s každým?
Ďalším faktorom, ktorý môže limitovať zmeny, je odkaz Steva Ballmera. Ballmer pre Microsoft dohodol kúpu mobilného biznisu Nokie a tiež zmenil vnútornú štruktúru firmy. Oba kroky sú pre budúcnosť významné a s oboma sa bude Nadella musieť vyrovnať po svojom. Ballmer presadil Nokiu aj napriek odporu niektorých členov rady, Nadellovi táto akvizícia zostane „na krku“. Zároveň má však nový šéf šancu konečne zabezpečiť Microsoftu miesto v oblasti mobilných technológií, aké by priekopníckej firme patrilo. Ak v nej, pravda, priekopnícky duch ešte nezahynul.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite