Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nairobbery

.lukáš Zorád .časopis .týždeň vo svete

Vystúpil som z lietadla, v hlave informácie z bezpečnostného manuálu pre rozvojových pracovníkov. Bol som v Nairobi. V očakávaní najhoršieho som zvieral veci. Vedomie, že mesto s neslávnou prezývkou Nairobbery (ktorú už prebral aj The Economist) je deviatym najnebezpečnejším mestom na svete, mi dávalo zabrať. V mojom oku bol každý druhý človek potenciálny zlodej a vrah. V uliciach bol chaos. Tisíce ľudí bezcieľne prúdili hore-dolu. Pouliční predavači čohokoľvek, od drobných sladkostí cez safari výlety až po čierne uhlie, boli často rozložení len na kuse látky na chodníku alebo na ceste. Úplne som zblbol.

Odvtedy som však strávil v Nairobi veľa času a chaosu som začal rozumieť. Zistil som, že verejná doprava má aj bez viditeľných zastávok a harmonogramu presný systém i trasy. Rýchlosť a efektivitu zvyšujú drzí šoféri, ktorí vedia kľučkovať aj mimo  oficiálnych ciest – po chodníkoch, po tráve, cez benzínovú pumpu. Bezcieľne prúdiaci ľudia zrazu začali dávať zmysel. Absolútna väčšina z nich nie sú zlodeji ani vrahovia a z kriminálnikov majú rovnaké obavy ako ja. Mnohí idú z práce a do práce, iní si s obálkami, v ktorých sa ukrývajú životopisy, certifikáty a potvrdenia, prácu hľadajú.
Nairobi je asi 5-miliónovým mestom kontrastov. Na jednej strane tu sídli OSN a mnoho ďalších medzinárodných inštitúcií. Expati s lepšie situovanými Keňanmi vytvorili luxusné štvrte s veľkými nákupnými strediskami a upratanými ulicami. Na druhej strane sú slumy a chudoba. Podpriemerné zdravotné strediská sa striedajú s nemocnicami vysoko prevyšujúcimi medzinárodné štandardy. Reštaurácie, kde sa dosýta najete za euro, nájdete kúsok od iných, kde vás nenasýti ani bageta za 6 €. Výškové budovy, 3D kino a banky aj obchodíky pod schodami. V Nairobi sa na biznis využíva každý centimeter. Keď toto mesto lepšie spoznáte, oceníte bohatstvo ľudských zdrojov, inovácií, podnikateľských nápadov, nádeje či kozmopolitné prostredie. A hoci má zlú povesť, pri troche opatrnosti sa ho netreba báť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite