Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Veľká daňová lúpež III.

.marek Vagovič .časopis .kauza

Opozícia žiadala od ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby predložil zoznam prípadov, ktoré boli vyšetrovateľom odňaté na základe anonymu. Poslanci Smeru to však zamietli.

.takmer mesiac sa hrala polícia s médiami, ktoré sa zaujímajú o kauzu daňového podvodu za vyše dvadsať miliónov eur, na skrývačku. Na otázky k priebehu vyšetrovania prípadu, do ktorého má byť zapletená aj spoločnosť Budamar Logistics, buď neodpovedala, reagovala vyhýbavo, alebo zavádzala. A to aj napriek vážnemu podozreniu, že kauza bola pôvodným vyšetrovateľom Jaroslavovi Ambrózovi a Ľubomírovi Hláčikovi odňatá z dôvodu, že firma Budamar je personálne prepojená s podnikateľmi blízkymi strane Smer (.týždeň 10/2014).
Riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) Daniel Goga ich totiž odstavil na základe anonymu, ktorý tvrdil, že títo rešpektovaní kriminalisti sa dali podplatiť, aby stíhali ľudí z Budamaru. O kauzu sa však začali zaujímať opoziční poslanci z branno-bezpečnostného výboru parlamentu, takže vedenie polície aj ministerstva vnútra zmenilo taktiku. Výbor síce minulý týždeň rokoval za zatvorenými dverami, no z dostupných informácií je zrejmé, že Tibor Gašpar a Robert Kaliňák chcú škandál s politickým pozadím obrátiť vo svoj prospech.   

.zmarená akcia?
Po zverejnení kauzy v časopise .týždeň totiž nastala vo vedení NaKA panika. Polícia najskôr tvrdila, že Ambróza s Hláčikom už „rieši” aj inšpekcia ministerstva vnútra. Po kritike, že len anonym na odobratie prípadu nestačí (Markíza), nasledovalo vyhlásenie, že inšpekcia začala konať aj na základe akejsi vnútornej kontroly, ktorú urobili nadriadení oboch vyšetrovateľov. Tá však zrejme nič nezistila, keďže Ambróz s Hláčikom neboli postavení mimo službu, ani ich nikto nestíha. Polícia sa napokon úplne zosmiešnila, keď sa vyjadrila, že odňatie prípadu bolo aj v ich záujme – ako ochrana pred možným ovplyvňovaním vyšetrovania.   
Minister Kaliňák sa teraz snaží kauzu daňového podvodu, ktorá smerovala po odstavení Ambróza s Hláčikom do stratena, prezentovať ako ukážkovú akciu NaKA. Poslancom totiž tvrdil, že polícia v prípade naďalej intenzívne koná. „Daňová kobra má veľa úspechov. Verím, že aj tento prípad dopadne úspechom,” povedal Kaliňák po rokovaní výboru. Podľa poslanca Alojza Hlinu sa mal minister dokonca vyjadriť, že polícia bola na stope „veľkým rybám”, ktoré sa snažili ovplyvniť vyšetrovanie kauzy Budamar. Niekto však celú akciu zmaril.  
Hlina Kaliňákovi neverí. „Keby niekomu naozaj záležalo na vyšetrení tohto prípadu, tak má dve možnosti – buď urobia z toho, kto mal byť ovplyvňovaný, volavku, alebo ho chytia ako jedného zo spolupáchateľov. Polícia to však sekla a všetkých vyplašila, takže vrabce sa rozutekali a nič z toho nič nebude.” O údajnej paralelnej akcii, ktorú spomenul minister Kaliňák, nevedel ani dozorujúci prokurátor kauzy Budamar. „Nemá vedomosť o trestnej veci, na ktorú sa pýtate,” reagovala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.
Kaliňák nepresvedčil ani poslanca Ľubomíra Galka (SaS): „Ten prípad im zobrali účelovo.” Podľa Galka navyše z nariadenia ministra vnútra z roku 2010 vyplýva, že vyšetrovateľovi nemožno zobrať prípad na základe anonymu. „Keď som sa na to na výbore pýtal, nikto mi neodpovedal. Úplne to obišli,” tvrdí Galko. Výbor neschválil ani jeho návrh, aby ministerstvo zverejnilo prípady, v ktorých boli vyšetrovatelia odvolaní na základe anonymu. A to aj napriek tomu, že Galko chcel ísť až do roku 2010, keď bol šéfom rezortu Daniel Lipšic. „Poslanci Smeru to zablokovali, hoci minister vnútra sa tým mohol očistiť.”
Podľa Galka to urobili preto, že Kaliňák sa necíti byť v kauze Budamar „silný v kramflekoch”. „Keď vie, že je všetko v poriadku, tak svojim poslancom naznačí, že výbor môže prijať aj návrh, ktorý predložím. Toto nebol ten prípad.” Mimochodom, o odvolaní Ambróza s Hláčikom najskôr nevedela ani špeciálna prokuratúra, ktorá dozoruje kauzu Budamar. „Tieto informácie nám do začiatku roka 2014 neboli známe,” potvrdila jej hovorkyňa Jana Tökölyová. Podľa Lipšica sa to prokuratúra dozvedela až po niekoľkých týždňoch – od samotného Ambróza. K jeho práci nemal dozorujúci prokurátor žiadne výhrady, dodala Tökölyová.
Kaliňák však poslancom tvrdil, že Ambróz s Hláčikom neboli odvolaní len na základe anonymu. V rozhodnutí riaditeľa NaKA Danielu Gogu, ktoré má .týždeň k dispozícii, sa pritom iný dôvod nespomína. „Minister naznačil, že mali aj operatívne informácie, ktoré však nekonkretizoval,” hovorí poslanec Daniel Lipšic (NOVA). „Ak má polícia pochybnosti o nečestnom konaní, mala oboch poslať na detektor lži. Nič také sa však nestalo. Minister tvrdil, že tam pôjdu niekedy v budúcnosti, no spis im už bol odňatý,” upozornil Lipšic.

.pešiaci bez krytia
Ambróza sa zastal aj bývalý riaditeľ Úradu boja proti korupcii Jozef Šátek. Podľa neho patrí k najlepším vyšetrovateľom v oblasti organizovaného zločinu a hospodárskej kriminality. „Jaroslav Ambróz a jeho kolega nikdy nemali problém s korupciou ani účelovým stíhaním, a aj preto museli byť od veci odblokovaní. Výsledok ďalšieho vyšetrovania tento záver len potvrdí – skutok nie je trestným činom, alebo budú stíhané len ,nehájené´ osoby a tých skutočných zločincov z pozadia sa napriek ,intenzívnej´ snahe ,nepodarí´ zistiť,” napísal Šátek po medializácii kauzy Budamar na portáli Aktualne.sk.
Prvú možnosť – zastavenie trestného stíhania – si už polícia po zverejnení informácií o pozadí vyšetrovania nemôže dovoliť. Ambróz s Hláčikom navyše zozbierali dosť dôkazov aj o samotnom daňovom podvode, takže noví vyšetrovatelia kauzy môžu ísť nerušene ďalej. Problém je, že ak aj niekoho obvinia, zrejme pôjde len o pešiakov bez politického krytia. Organizátori lúpeže za dvadsať miliónov eur zostanú s najväčšou pravdepodobnosťou nepotrestaní: kráľ marketingu Kaliňák však môže predstierať, že polícia pod jeho vedením rozlúštila najväčší karuselový podvod od kauzy Vareha.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite