Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Záhada letu MH370 Skoro ráno v sobotu 8. marca zmizlo z radarov lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré letelo z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na palube bolo 239 cestujúcich plus posádka. Celý minulý týždeň prebiehalo pátranie po lietadle, ktoré sa naposledy ohlásilo o jednej hodine tridsiatich minútach miestneho času, hodinu po svojom odlete.

Vždy, keď bol hlásený nález nezvyčajného predmetu v mori, ktorý mohol byť považovaný za trosky, ukázalo sa, že ide o omyl. Keďže lietadlo pred svojím odmlčaním nehlásilo nijaké problémy, nebolo jasné, aký osud ho postihol. Podľa zoznamov cestujúcich sa ukázalo, že na palube cestovali dvaja muži s ukradnutými pasmi, pravdepodobne z Iránu. Nepotvrdilo sa však, že by ich prítomnosť so zmiznutím súvisela. Otázka znela, ako môže len tak spadnúť lietadlo, ktoré patrí k najbezpečnejším na svete (Boeing44-200ER), pilotuje ho skúsený pilot, ktorý má nalietaných vyše 18-tisíc hodín? Navyše let prebiehal v bezproblémovom počasí. Príbuzní cestujúcich sa márne dožadovali odpovedí.
.mg

Švajčiarsko, predsedajúca krajina OBSE, oznámilo, že Rusko súhlasí s príchodom politických pozorovateľov na Ukrajinu. Diplomatické úsilie pokračuje a John Kerry, minister zahraničia USA, začal v Londýne v piatok rokovania o kríze na Kryme s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom.
Rusku by ekonomické sankcie ekonomicky uškodili, uviedol Alexej Kudrin, exminister financií Ruskej federácie, člen ekonomickej rady a Putinov spojenec.
Iránski konzervatívci sa hnevajú po návšteve Catherine Ashtonovej, pretože šéfka pre zahraničnú politiku EÚ sa stretla aj s aktivistkami za ženské práva. Nie je to však jediný problém ajatolláhovského krídla. Zástancom tvrdej línie prekáža aj snaha prezidenta Ruháního uvoľniť prístup verejnosti k informáciám na internete.
Turecko opäť zažilo protesty proti Erdoganovej vláde, keď minulý týždeň zomrel chlapec, ktorého vlani zranili pri zásahu proti demonštrantom. Vzťahy medzi Tureckom a EÚ sú v dôsledku Erdoganovho autokratického vládnutia opäť chladné.

Osobnosť: František/
Prvý rok pápežstva oslávil Jorge Bergoglio, jezuita, ktorý prijal meno po svätom Františkovi z Assisi. Už v rodnej Argentíne sa venoval pomoci chudobným. Teraz pomáha Katolíckej cirkvi obnoviť jej dôraz na službu a prostotu. Usiluje sa o reformu vatikánskych financií a rozhodovacích štruktúr.

Antiosobnosť: Vladimír Putin/
V Putinovom Rusku trpí sloboda slova. Na internete zablokovali stránky s obsahom kritickým voči vláde, napríklad blog Gariho Kasparova či Alexeja Navaľného. Pre postoj k ukrajinskej kríze bola odvolaná šéfredaktorka spravodajského servera Lenta, ktorý vlastní Putinov spojenec.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite