Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA ROBIŤ ZÁZRAKY: Premeniť vodu na víno
Nie, to nie je žiadny žart ani rúhanie, naozaj už je dnes možné premeniť vodu na víno bez božských schopností. Stačí vám domáci prístroj, náročný na obsluhu asi ako výrobník ochutenej sódovky. Má príznačný názov Miracle Machine –stroj na zázraky. Vymysleli ho Philip James a Kevin Boyer, spoluzakladatelia firmy Lot18. Na zázrak treba vodu, hroznový koncentrát a kvasinky. A  tri dni času. Aha, a k prístroju je ešte potrebná mobilná aplikácia, ktorá namiesto majiteľa vykonáva funkciu vincúra a stráži receptúry. Vy si len vyberiete, aké víno s akými vlastnosťami chcete, vložíte prísady a spustíte aplikáciu. Prístroj stojí okolo päťsto dolárov, ingrediencie na jednu fľašku vína okolo dvoch. Výrobcovia tvrdia, že si vyrobíte víno porovnateľné s dvadsaťdolárovými fľaškami.

TREBA OTESTOVAŤ: Test na rakovinu z moču
Vedci z MIT vyvinuli test, ktorým by sa dala veľmi jednoducho zistiť potenciálna hrozba rakoviny, a to rovno z moču, podobne, ako sa dnes testuje tehotenstvo. Test funguje v súčinnosti s injekciou, ktorou sa do tela dostanú nanočastice oxidu železa. Tie zreagujú s akýmikoľvek nádormi v tele a uvoľnia stovky biomarkerov, ktoré sa dajú detekovať v moči. Myšlienka to nie je úplne nová, len ďalšie spracovanie vyžadovalo doteraz drahé prístroje. Až teraz vymysleli papieriky s neviditeľnými linkami z protilátok, ktoré sa sfarbia, ak peptidy s niektorou zreagujú. Zobrazený výsledok stačí len odoslať lekárovi cez aplikáciu v mobilnom telefóne, takže by to mohlo výrazne pomôcť v krajinách s nedostupnou lekárskou technikou. Úspešné testy zabezpečili profesorke Sangeete Bhatia, aby mohla výsledky svojej práce čo najrýchlejšie uviesť do praxe.

TREBA DETOXOVAŤ: Očistná kúra so slovenskými džúsmi
Pôstne obdobie je ideálny čas na detoxikáciu organizmu. Môžete si dať hladovku, ale ide to aj šetrnejšie, napríklad s ovocnými, bylinkovými a zeleninovými šťavami. Ak nemáte čas robiť si zakaždým doma vlastné čerstvé šťavy, potom môžete siahnuť po kupovaných. Tie by mali spĺňať niekoľko kritérií. V prvom rade žiadne chemické a cukrové vody, ale 100-percentné prírodné šťavy. Dôležité je, aby neboli pasterizované, čo síce výrazne skracuje ich životnosť na pár dní, ale zachová dôležité živiny. Ďalej by mali byť odšťavené lisovaním, nie rotujúcimi nožmi. No ale najmä by mali byť chutné. Tieto podmienky spĺňajú napríklad slovenské džúsy MAX Juices, ktoré ponúkajú 1,3- a 5-dňové kúry pre začiatočníkov i profíkov. Na ich stránke maxjuices.com nájdete aj užitočné rady, čo robiť pred kúrou, čo počas nej a čo potom.

TREBA VYCHOVÁVAŤ: Rodinné podujatia v SNG aj SND
Čo deti vidia robiť rodičov, to rady opakujú. Dobré aj zlé. Ak sa teda považujete za kultúrnych ľudí, nebojte sa brať so sebou deti aj tam, kde hrozí vysoké umenie pre dospelých. Možno budete prekvapení, ako ľahko ho deti uchopia. Napríklad takú operu. Ísť do divadla s celou rodinou nie je lacný špás, preto oceňujeme iniciatívu SND, že vychádza v ústrety rodičom s deťmi (až do 17 rokov), začali predávať rodinné vstupenky a plánujú uviesť oveľa viac predstavení vo víkendových časoch. Aj SNG v rámci sprievodných akcií organizuje rôzne rodinné podujatia. Napríklad rodinné nedele, alebo už tento piatok je pripravené stretnutie detí s knihami a obrazmi Book Obrazy, tentoraz s knihou Daniely Olejníkovej Liek pre vĺčika.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Staromilská špionážna retrodráma
Jeden musí z kola von (Tinker Taylor Soldier Spy, 2011) je filmársky bravúrna špionážna retrodráma, odohrávajúca sa počas studenej vojny v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Britská tajná služba MI 6 je infiltrovaná dvojitým agentom, ktorý už sa dostal tak hlboko do jej štruktúr, že podozrivý je skutočne každý. Preto je z dôchodku povolaný agent George Smiley, brilantný analytik, ktorému jedinému sa môže krtka podariť odhaliť. V najlepšom slova zmysle staromilský film je postavený predovšetkým na hereckých výkonoch, pričom akciu takmer úplne vytlačila dusná paranoická atmosféra v najlepšom duchu románov Federicka Forsytha, hoci autorom predlohy filmu je iný klasik špionážnych politfiction – John le Carré. V masívnej európskej koprodukcii herecky koncertujú okrem iných aj Gary Oldman, Colin Frith či Benedict Cumberbatch.  Pondelok, 10. marca, Dvojka, 22.00.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite