Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Bezradnosť
Zásah ruských vojakov na Kryme nenechal svet ľahostajným. V priebehu šiestich dní americký prezident telefonoval s tým ruským. Nedohodli sa na ničom. Barack Obama odsúdil intervenciu a žiadal stiahnutie ruských vojsk z Krymu, ktorý je ukrajinským územím. Vladimír Putin tvrdil, že občania Krymu požiadali Rusko o pomoc. Keď krymský parlament odhlasoval, že Krym sa pripojí k Ruskej federácii, USA ani EÚ tento krok neuznali za legitímny. Ako však dostať ruských vojakov z ukrajinského územia, to nikto nevedel. Intenzívne sa hovorilo o sankciách proti Rusku. EÚ pozastavila rokovania s Ruskom o vízach a o obchodnej dohode. Skupina G8 zrušila prípravy na summit G8, ktorý sa mal konať v Soči. USA obmedzili víza vydávané Rusom. Svet vkladá nádeje do ekonomických sankcií, ktoré by údajne mohli otvoriť Vladimírovi Putinovi oči. Zároveň však panujú obavy, že ekonomickými sankciami utrpia firmy a trhy prepojené s ruským kapitálom. Vladimíra Putina listom jednoznačne podporil sýrsky prezident Bašár al-Assad.
.mg

Zimná paralympiáda sa začala v piatok v Soči. Zúčastnia sa na nej aj športovci z Ukrajiny, hoci sa uvažovalo, že budú hry na protest proti ruskému postupu na Kryme bojkotovať.
Dorian Satoshi Nakamoto, ktorého americký časopis Newsweek označil za otca digitálnej meny bitcoin, vyhlásil, že sa o nej dozvedel až pred dvoma týždňami. Honba na skutočného zakladateľa pokračuje.
Zákazom Facebooku a YouTubu sa vyhrážal turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Opozícia využíva sociálne médiá na jeho kritiku. Prezident Tureckej republiky reagoval, že taký postup „neprichádza do úvahy“.
Germain Katanga, líder milície z Konga, bol Medzinárodným trestným súdom vyhlásený za vinného z vojnových zločinov. V roku 2003 bol spoluvinníkom masakry na severovýchode Konga, pri ktorej zahynulo vyše 200 ľudí. Pod jeho velením páchali členovia jeho milície zverstvá na civilistoch.
Európska únia ponúkla komunistickej Kube obnovenie bilaterálnych vzťahov. Kubánsky minister zahraničia Bruno Rodriguez sa vyjadril, že tento postoj EÚ víta.

Osobnosť: Liz Wahl/
Americká redaktorka ruského televízneho kanála Russia Today sa vyjadrila, že odchádza na protest proti cenzurovaniu a nechce pracovať v televízii, ktorej nejde o hľadanie pravdy, ale o propagandu Kremľa. Vo vysielaní kritizovala ruskú inváziu na Krym aj jej kolegyňa Abby Martin.

Antiosobnosť: Vladimír Putin/
Ruský prezident postupom proti Ukrajine šokoval svet tak, až sa objavili chýry či uňho neprepukla duševná choroba. Skôr to však bude prípad imperiálneho uvažovania. Putin tvrdí, že ruskí vojaci na Kryme nie sú, zároveň argumentuje, že vojakov stiahnuť nemôže, lebo Krym žiadal Moskvu o pomoc.

Citát/
Vladimír Putin: „Rusko nemôže prehliadnuť žiadosti o pomoc a podľa toho koná. V úplnom súlade s medzinárodným právom.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite