Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Bude opäť štrajk? Po štyroch rokoch hrozí Slovensku opäť štrajk autodopravcov. Lehota, ktorú dala Únia autodopravcom premiérovi na začatie rokovaní o ich požiadavkách, uplynula cez víkend. Roberta Fica žiadali o nižšie pokuty za obchádzanie mýta, možnosť ísť na mýtnom aj do debetu a nižšie sadzby cestnej dane. Chcú tiež od vlády písomné záruky, že na cestách druhej a tretej triedy sa nebude platiť mýto. Ak ich požiadavky nebudú splnené, audopravcovia nevylúčili ani blokádu ciest a hraničných prechodov.

Politici Smeru označili hrozbu štrajkom krátko pred prezidentskými voľbami za politicky motivovanú a upozornili na to, že šéf dopravcov Milan Laurinec verejne podporuje prezidentskú kandidátku Helenu Mezenskú. Laurinec sa až do skončenia prezidentských volieb z funkcie stiahol.
Svoj nesúhlas s požiadavkami autodopravcov vyjadrili aj obyvatelia viacerých obcí, ktoré trpia hustou kamiónovou dopravou. Niektorí z aktivistov dokonca vyhlásili, že ak dopravcovia hrozia štrajkom, oni sú tiež pripravení blokovať im prejazd cez ich dediny.
.jm

Políca nebude vypočúvať troch sudcov Ústavného súdu, na ktorých podal trestné oznámenie predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin. Vypočúvanie nepovolila predsedníčka Ústavného súdu Iveta Macejková.
Niektorí významní členovia Slovenského národného divadla, ako Richard Stanke, Marián Geišberg či Emília Vášáryová, požiadali vládu a vrcholných predstaviteľov štátu o vyjadrenie jasného odmietavého stanoviska k situácii na Kryme.
Obmedziť masové vzdelávanie na druhom stupni vysokých škôl, teda na magisterskom či inžinierskom stupni, odporúčala v správe o činnosti za minulý rok Akreditačná komisia, ktorá je poradným orgánom vlády. „V mnohých študijných programoch zavedenie dvojstupňového štúdia neprinieslo zlepšenie kvality vzdelávania, skôr opak je realitou," uvádza Akreditačná komisia.
Banskobystrický župan Marián Kotleba chce, aby krajské školy preveril Európsky úrad pre boj proti podvodom. Dôvodom má byť neoprávnené čerpanie eurofondov. Samosprávny kraj školám nedovolí použiť európske peniaze na svoje vybavenie.

Osobnosť: Dominika Cibulková/
Slovenská tenistka vyhrala turnaj v mexickom Acapulcu, čím získala svoj štvrtý titul na okruhu WTA. Vo finále si poradila s Američankou Christinou McHalovou, ktorú zdolala 7:6, 4:6 a 6:4. Cibulková sa v rebríčku posunula na jedenáste miesto.

Antiosobnosť: Ján Čarnogurský/
Prezidentský kandidát neodsudzuje rozhodnutie parlamentu Krymu, ktorý vyhlásil zvrchovanosť, čím sa de facto odtrhol od Ukrajiny. Podľa neho urobil to isté aj slovenský parlament v roku 1992, keď vyhlásil zvrchovanosť v rámci vtedajšieho Československa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite