Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Nedávno mi jeden arménsky priateľ rozprával, že jeho krajina sa dnes topí v korupcii. Arméni celé dejiny zápasia o holú existenciu, a teraz, keď majú prvýkrát možnosť slobodne budovať svoj život, „idú sa sami zničiť“. Z Poľska zasa počujeme, že ľudia sú už unavení z Tuskovej vlády a znovu začínajú rásť preferencie Kaczynského nacionalistom. V Česku sa pre korupciu „zrútila“ dôvera ľudí v štandardné strany a v prieskumoch víťazia politické útvary, založené na silných jedincoch. Ani Maďarsko s Orbánovou politikou netreba opisovať. Postkomunistické Rumunsko či Bulharsko sledujeme z diaľky a nič im nezávidíme. A dramatické udalosti na Ukrajine nepotrebujú komentár.

A čo Slovensko? Kohokoľvek sa na ulici opýtate, každý hovorí o únave a depresii. Zaznieva to z článkov i rozhovorov s osobnosťami. Ľudia reagujú podľa osvedčeného historického receptu – obracajú sa na svoje najbližšie okolie, na rodinu a blízkych. Politológovia hovoria o dlhodobej kríze pravice, bez svetielka na zmenu. A každý sa pokúša niekoľkými slovami opísať, čo sa tu vlastne odohráva.
Pokúsim sa o to aj ja. Podľa mňa na Slovensko doľahol istý druh primitivizmu. Prejavil sa v poslednom čase napríklad pri chytaní za slová Anastázie Kuzminovej, či sa cíti viac Slovenka, alebo Ruska, alebo pri opätovnom odvolávaní rektora Katolíckej univerzity Tadeusza Zasepu. Je to stav, v ktorom absentuje akýkoľvek nadhľad, ktorý by mohol určovať nejaké smerovanie. Otázkou je, či je toto náš prirodzený stav, alebo či sú ním skôr chvíle, aké sme prežívali pred 25 rokmi.
Keď svojho času Milan Šútovec napísal, že Slovenskú republiku treba znovu založiť, zniesla sa naňho kritika. Ale Šútovec vtedy vo svojej intuícii povedal omnoho viac. Totiž, že raz bude treba zrejme vo všetkých postkomunistických krajinách vybojovať znovu zápas o ideály, o ktorých ľudia v novembri 1989 snívali.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite