Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Keď 24. februára 2014 zomrel vo veku nedožitých sedemdesiatich rokov americký režisér, scenárista a herec Harold Ramis, vlastne to bola aj tak trocha dobrá správa. Niežeby nebola smutná, naopak, niektoré Ramisove filmy fanúšikovia nadmieru milujú a jeho smrť sa ich dotkla až osobne. Zároveň si však práve oni až bolestne uvedomovali, že nie všetko, na čo Ramis v posledných rokoch siahol, bolo hodné jeho legendy.

Áno, legendy, Ramis okrem iných vecí napísal štyri dokonalé filmové komédie Caddyshacka, Krotiteľov duchov, Na Hromnice o deň viacej a Analyzuj! Niektoré z nich režíroval v niektorých si aj zahral. Vyslovene hlavnú úlohu síce žiadnu, najbližšie k nej mal v Krotiteľoch duchov ako jeden z ústrednej trojice a jej mozog – Egon Spengler. Ramis bol majstrom práve menších rolí. Nie malých, tých, samozrejme, niet, ale takých, ktoré v konečnom dôsledku ako menšie vyzerať nemusia, lebo Ramis je ten, koho si divák pamätá.
Napríklad v Nabúchanej si Ramis zahral nepodareného otca hlavného hrdinu. Sekvencia s ním v nej netrvá dlhšie ako päť minút, ale práve pre jeho herecký výkon sme ochotní uveriť, že aj z nezodpovedného hajzlíka sa môže stať dobrý otec.
Ramis v Hollywoode už veľa vody nenamútil, jeho posledný autorský kus, komédia Rok jedna z roku 2009, dosť zúfalo prepadla. Nebyť videohier, spojených s jeho najväčším dielom, ani by veľmi nemal čo robiť. Ani nemusel, pokojne mohol žiť zo svojej slávy, zvlášť dnes, keď osemdesiatky a deväťdesiatky znova ovládli popkultúru.
A prečo nebola správa o Ramisovej smrti iba smutnou? Lebo Ramis občas neustál vonkajšie komerčné tlaky a k svojim vynikajúcim jednotkám pridával podstatne slabšie dvojky, filmy, ktoré nevyzerali, že ich písal ten istý človek. Ťažko si teda čo i len predstaviť, akoby vyzerali trojky. A práve to hrozilo Krotiteľom duchov, Ramisovmu opusu magnum, filmu, kvôli ktorému ho fanúšikovia budú navždy milovať. Mŕtveho tak, ako ho dosiaľ milovali živého.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite