Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chladní Švajčiari?

.jana Kaufmann .časopis .týždeň vo svete

November 1976 bol sivý a sychravý, ako väčšinou novembre bývajú. Pre môj prichod do Švajčiarska by som si bola priala viac slnka a tepla. Aj preto sa mi možno Švajčiari videli chladni a odmietaví. Bol to pre mňa kultúrny šok. Nové bydlisko som si za socializmu vopred nemohla ísť obzrieť a do vysťahovania za svojím švajčiarskym manželom som sa pustila dosť naivne. Nerozoberala som, či by tí, asi 1 000 kilometrov vzdialení ľudia mohli byť odlišní od nás Slovákov. Ale boli!

Každý si ľahko spočíta, že som tu už 38 rokov. Tunajšej mentalite som sa prispôsobila a čo-to som si aj vzala za svoje. Najmä som sa však naučila ceniť si švajčiarske vlastnosti. Veľký zmysel pre humor som tu síce neobjavila, ani bezstarostnú schopnosť zabávať sa, ale Švajčiari majú iné pozitíva.
Napríklad výrazné praktické nadanie. Sú majstrami sveta v patentovaní vynálezov a málokto tuší, že im môže byť vďačný aj za také veci, ako je „suchý zips“. Sú skromní a snaživí, spoľahliví a pracovití. Tu sa hovorí, že podľa odchodov švajčiarskych vlakov si môžete nastaviť hodinky. Keď vás Švajčiari prijmú medzi seba, sú vám oporou aj v nepriaznivých časoch. Geografická malosť krajiny je porovnateľná so Slovenskom, no jej obyvatelia majú, myslím, o niečo viac sebavedomia a sebadôvery.
A majú jedinečný politický nástroj: referendum. Švajčiar hlasuje za rok častejšie ako Slovák za život! Niežeby všetky rozhodnutia z referenda boli bezchybné, ale ľudia sa nemýlia častejšie ako zvolení politici.
Začiatkom februára Európskou úniou otriaslo, že sa v referende väčšina švajčiarskych voličov vyslovila za obmedzenie voľného prílevu cudzincov. Ja sa nečudujem, lebo cudzincov je vo Švajčiarsku takmer 40 % a domácim to začína komplikovať život. Od zavedenia voľného pohybu osôb sem prišlo vyse 400-tisíc ľudí a ročne prichádza ďalších 80-tisíc. Akoby každoročne vzniklo jedno stredne veľké mesto. Xenofóbia je tu pritom zanedbateľný jav. To len EÚ nevie stráviť, keď si malá krajina stráži svoje záujmy.

Jana Kaufman/
Narodila sa v Bratislave, vyštudovala Filozofickú fakultu UK, učila na gymnáziu na Grösslingovej ulici. V roku 1976 sa vysťahovala do Švajčiarska, žije pri Zürichu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite