Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Šéfredaktor .týždňa a trojica redaktorov tohto časopisu nedávno polemizovali o uzákonení registrovaných partnerstiev (Väčšina a jej výzva, 8. 2. 2014, týždeň č. 7/2014, a Prečo to vidíme inak, 13. 2. 2014, tyzden.sk). Mám k tomu tri poznámky z krajiny, ktorá registrované partnerstvá v roku 2006 uzákonila ako prvá z nových krajín EÚ. Za sedem rokov existencie sa ich v Česku uzavrelo 1 692, z toho sa ich vyše 10 percent (191) medzitým rozpadlo.

1. Sexualita. Klasik výskumov Alfred Kinsey už v roku 1948 postrehol, že väčšina ľudí je na škále od rýdzej homosexuality po rýdzu heterosexualitu niekde medzi. Jeho nasledovníci aj to považujú za prílišné sploštenie, Fred Klein prišiel so siedmimi vektormi sexuálnej orientácie. V každom človeku zápasí viac druhov temnej energie: svedčí o tom vedecký výskum i kultúrne dejiny ľudstva. (Za šesť mesiacov, čo pracujem v najväčšej českej psychiatrickej nemocnici, som už v tomto smere videl divnejšie veci, ako som si predtým vedel predstaviť.)
2.Uzákoňovanie. Všetko, čo majú registrované partnerstva právne zabezpečiť – dedenie alebo poskytovanie informácií o zdravotnom stave partnera –, už zaisťujú pravidlá pre osoby blízke v spoločnej domácnosti. Bývali časy, keď liberáli a progresivisti žiadali, nech sa im štát a cirkev nepchá do postele. Nemohli by ich nástupcovia prestať pchať svoju posteľ do parlamentu a do kostola?
3. Deti. Aj keď od rodičov vedome i nevedome preberáme všetko možné – od spôsobu výchovy detí až po drobné gestá –, liberáli sa tvária, akoby na voľbu sexuálnej orientácie nemalo vôbec žiadny vplyv, či matka je muž. Manželstvo je však inštitúcia predovšetkým na ochranu detí. Aby som to preložil do jazyka ľudských práv: keďže sexuálna orientácia je voľba, má byť uskutočnená v dospelom veku. Do tej doby majú deti pokiaľ možno vyrastať vo všednej, nezaujímavej, bezpríznakovej klasickej rodine.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite