Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Ruská invázia? V Kyjeve vznikla nová vláda, ktorú povedie Arsenij Jaceňuk. Ten oznámil, že zo štátnej pokladnice zmizlo za vlády Janukovyča 37 miliárd dolárov a ďalších 70 miliárd odišlo na účty v zahraničí. Viktor Janukovyč utiekol do Ruska. Na Kryme, kde žije ruská väčšina, hrozí konflikt. Parlamentné a vládne budovy v hlavnom meste Simferopoli obsadili rusky hovoriaci ozbrojenci. Do krymského vzdušného priestoru prenikli ruské vojenské vrtuľníky.

Ruská invázia?
V Kyjeve vznikla nová vláda, ktorú povedie Arsenij Jaceňuk. Ten oznámil, že zo štátnej pokladnice zmizlo za vlády Janukovyča 37 miliárd dolárov a ďalších 70 miliárd odišlo na účty v zahraničí. Viktor Janukovyč utiekol do Ruska. Na Kryme, kde žije ruská väčšina, hrozí konflikt. Parlamentné a vládne budovy v hlavnom meste Simferopoli obsadili rusky hovoriaci ozbrojenci. Do krymského vzdušného priestoru prenikli ruské vojenské vrtuľníky. Podľa agentúry Reuters ruskí vojaci zaujali pozície pri letisku Beľbek neďaleko Sevastopoľa. Ruská čiernomorská flotila, ktorá v tomto meste sídli, oficiálne poprela, že patria k nej. Kyjev hovorí o ruskej invázii a zvažuje výnimočný stav na Kryme. V piatok mala na Krym letieť delegácia novej ukrajinskej vlády, plán však zrušili. Medzinárodné spoločenstvo žiada Moskvu aj Kyjev o umiernenosť. Napriek tomu panujú obavy, ako spor o Krym dopadne. V tomto čísle prinášame našu exkluzívnu reportáž z Ukrajiny aj článok o pohnutých dejinách a súčasnosti Krymu.
.mg

V americkom Miami
zomrel 95-ročný Huber Matos, ktorý patril k vodcom kubánskej revolúcie. Po nej sa stal disidentom, kritizoval Fidela Castra ako diktátora, bol na Kube uväznený a v roku 1979 musel emigrovať.
Džihádistická skupina napojená na al-Káidu, ktorá sa nazýva Islamský štát v Iraku a v Levante, vyhlásila v meste Rakka, ktoré ovládla minulý rok, nové pravidlá pre kresťanov. Kresťania majú platiť daň v zlate a obmedziť svoje náboženské aktivity, inak im hrozí „meč“.
Svetová banka pozastavila úver pre Ugandu vo výške 90 miliónov dolárov, keď prezident Yoweri Museveni podpísal zákon proti homosexuálom. Za homosexuálny styk je podľa tohto zákona doživotné väzenie. Proti kriminalizácii homosexuality v Ugande protestujú aj mnohí americkí kresťania.
Britská euroskeptická strana UKIP začala v piatok konferenciu. V májových voľbách do európskeho parlamentu chcú nezávislí získať najviac kresiel. Líder Nigel Farage vyzdvihol, že v strane aj bez pozitívnej diskriminácie slávia úspech ženy.

Osobnosť: Angela Merkelová/
Nemecká kancelárka navštívila Veľkú Britániu a chce s Davidom Cameronom spolupracovať pri úsilí o reformy EÚ. Zdôraznila, že to nebude ľahké, ale kritizovala európske štáty, ktoré robia málo pre udržanie Británie v Únii. Merkelovej signál, že EÚ reformy naozaj potrebuje, je dôležitý.

Antiosobnosť: Viktor Janukovyč/
Zvrhnutý ukrajinský prezident, ktorý utiekol do Moskvy, sa ďalej považuje za hlavu Ukrajiny. Pritom je pravda, že svojou politickou krátkozrakosťou a neochotou na ústupky vyostril pomery na Ukrajine do krajnosti a priviedol ju na pokraj rozpadu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite